Adrianu Kemka, s ktorou pripravujeme recepty v našom Kulináriu po celý tento týždeň, baví chystať bezlepkové, bezlatózové jedlá, dokonca aj také, v ktorých sa obídeme bez vajec. Včera sme si mohli pochutnať na Rozmarínovej focaccii, dnes budú mať v jedle prevahu strukoviny- cícer a šošovica. Cícer má vysoký obsah bielkovín, bojuje proti zápalom v tele, neobsahuje lepok, je ideálny pre celiaktikov, no a šošovica pomáha pri tvorbe svalov, posilňuje výkonnosť mozgu a telu dodáva železo. Hane Michalčíkovej prezradila Adriana Kemka aj názov jedla, ktoré odporúča.
Cícerovo šošovicové curry Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- dve polievkové lyžice kokosového oleja
- jednu nadrobno nakrájanú cibuľu
- dva roztlačené cesnaky
- dve až tri čajové lyžičky mletej červenej papriky
- jednu čajovú lyžičku koriandru
- jednu čajovú lyžičku cayenského korenia
- dve čajové lyžičky curry korenia
- dve až tri polievkové lyžice paradajkového pyré
- 400 ml konzervy kokosového mlieka
- dve až tri polievkové lyžice sušeného kokosového mlieka/nemusí byť/
- 2 polievkové lyžice arašidového masla
- 320g konzervy cíceru
- jednu kocku bujónu
- jednu polievkovú lyžicu šťavy z limetky
- dve hrste červenej šošovice
Postup:
Na kokosovom oleji opražíme cibuľku a pridáme roztlačený cesnak. Opražíme len zľahka, aby sa nespálil. Postupne po jednej pridáme všetky koreniny a paradajkový pretlak. Vlejeme konzervu kokosového mlieka, Môžeme pridať aj dve-tri polievkové lyžice sušeného kokosového mlieka. Výsledná zmes bude jemnejšia .Pridáme aj arašidové maslo, ktoré dobre rozmiešame, aby nám v zmesi nezostali veľké hrudky. Zlejeme konzervu cíceru a pridáme do zmesi. Červenú šošovicu prepláchneme a pridáme do hrnca, všetko necháme spolu krátko povariť. Do zmesi vložíme kocku bujónu a necháme rozpustiť. Ak treba dolejeme troškou vody. Tí, ktorí majú radi ostré jedlá môžu dochutiť mletými chilli papričkami. Podávame s ryžou.
Zajtra si pripravíme Cviklové rizoto.