Hlavnú úlohou v dnešnom sviatočnom Kulináriu bude hrať kačica. Nebudeme ju však piecť, ale si z nej urobíme skvelú krémovú polievku. Ide o záverečný recept v rámci festivalu slovenských chutí z trenčianskeho Jilemáku. Celý týždeň totiž spoločne s Barborou Jurenovou varili študenti Strednej odbornej školy obchodu a služieb. Dnešný recept však nebude v podaní žiakov, ale majsterky odborného výcviku Galiny Sýkorovej.
Kačacia krémová polievka
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 500 g kačacieho skeletu
- 300 g hydinových drobov
- 300 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
- cibuľu
- cesnak
- 50 g smotany na šľahanie
- soľ
- bobkový list
- celé čierne korenie
- nové korenie
- 100 g zemiakov
- žeruchu
- petržlenovú vňať
- maslo
- olej
Postup:
Na rozpálenom ohni sprudka opečieme zo všetkých strán kačací skelet a nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler. Pridáme cibuľu, korenie, zalejeme vodou a posolíme. Privedieme do varu, pozbierame vyzrážané bielkoviny a varíme zhruba hodinu. Následne pridáme hydinové droby a varíme, až kým nezmäknú. Vývar scedíme, kačací skelet oberieme a nakrájame droby. Na rezance nakrájanú zeleninu orestujeme na masle. Pridáme nakrájaný cesnak. Orestovanú zeleninu vložíme do vývaru, pridáme vopred uvarené zemiaky, soľ, korenie, smotanu a vymixujeme. Polievku necháme chvíľu prejsť varom a na záver ozdobíme žeruchou.