Cviklové pirohy s bryndzovou plnkou

Cviklové pirohy s bryndzovou plnkou

Zemiakové pirohy patria medzi klasické slovenské jedlá, ktoré dobre poznajú aj študenti trenčianskej Strednej odbornej školy obchodu a služieb. Dnes ich však spoločne s Barborou Jurenovou pripravia netradične. Jednu z kľúčových surovín totiž bude cvikla.

Cviklové pirohy s bryndzovou plnkou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

  • zemiaky
  • cviklu
  • vajce
  • hladkú múku
  • bryndzu
  • slaninu
  • pažítku
  • soľ


Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke, po vychladnutí ich ošúpeme a nastrúhame najemno. Odoberieme tri polievkové lyžice, ktoré zmiešame s bryndzou, čím nám vznikne plnka. Do zvyšku zemiakov pridáme nastrúhanú alebo rozmixovanú cviklu. Následne pridáme soľ, vajce a múku. Vypracujeme mäkké cesto, ktoré podľa potreby dosýpame múkou. Na pomúčenej doske ho natenko rozvaľkáme a vykrajujme z neho kolieska. Na každé koliesko dáme lyžičku plnky, preložíme na mesiačiky, pričom okraje musíme dobre popritláčať. Varíme v osolenej vode 10 až 15 minút. Medzitým si opražíme nakrájanú slaninu, ktorú dáme na uvarené pirohy. Jedlo na záver ešte ozdobíme nasekanou pažítkou.
Veríme, že aj tento recept bude pre vás inšpiráciou. Na naše Kulinárium sa môžete tešiť aj v nedeľu, kedy si spoločne pripravíme kačaciu krémovú polievku.

Autor: Barbora Jurenová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame