V dnešnom Kulináriu si pripravíme ďalšiu slovenskú klasiku v modernom šate. Postará sa o to Barbora Jurenová spoločne s Luciou Šedivou, ktorá je študentkou Strednej školy obchodu a služieb na Jilemnického ulici v Trenčíne. Najskôr sa jej spýtala, aký recept si pre nás nachystala.
Batátové šúľance s orieškami a makom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- batáty
- vajce
- polohrubú múku
- lieskové oriešky
- cukor
- mak
- maslo
Postup:
Batáty uvaríme v šupke do mäkka, necháme vychladnúť. Následne ich ošúpeme, nastrúhame alebo rozpučíme. Pridáme vajce a múku a vymiesime na hladké cesto. Na pomúčenej doske z neho odoberáme kúsky a tvarujeme šúľance. Varíme ich v osolenej vode približne šesť až desať minúť. Kým sa šúľance varia, pripravíme si orechovú posýpku. Najskôr pečieme lieskovce asi 10 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Ešte horúce ich vysypeme do utierky a vyšúchame, aby sa zbavili šupky. V panvici s hrubým dnom pripravíme karamel, do ktorého orechy opatrne primiešame. Preložíme na papier na pečenie a necháme vychladnúť a stuhnúť, pričom nám vznikne orieškový krokant. Ten rozdrvíme napríklad valčekom a posypeme ním polovicu šúľancov, ktoré prelejeme roztopeným maslom. Druhú polovicu posypeme mletým makom, práškovým cukrom a taktiež prelejeme roztopeným maslom.
Zajtra si pripravíme cviklové pirohy s bryndzovou plnkou.