Batátové šúľance s orieškami a makom

Batátové šúľance s orieškami a makom

V dnešnom Kulináriu si pripravíme ďalšiu slovenskú klasiku v modernom šate. Postará sa o to Barbora Jurenová spoločne s Luciou Šedivou, ktorá je študentkou Strednej školy obchodu a služieb na Jilemnického ulici v Trenčíne. Najskôr sa jej spýtala, aký recept si pre nás nachystala.

Batátové šúľance s orieškami a makom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

  • batáty
  • vajce
  • polohrubú múku
  • lieskové oriešky
  • cukor
  • mak
  • maslo


Postup:

Batáty uvaríme v šupke do mäkka, necháme vychladnúť. Následne ich ošúpeme, nastrúhame alebo rozpučíme. Pridáme vajce a múku a vymiesime na hladké cesto. Na pomúčenej doske z neho odoberáme kúsky a tvarujeme šúľance. Varíme ich v osolenej vode približne šesť až desať minúť. Kým sa šúľance varia, pripravíme si orechovú posýpku. Najskôr pečieme lieskovce asi 10 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia. Ešte horúce ich vysypeme do utierky a vyšúchame, aby sa zbavili šupky. V panvici s hrubým dnom pripravíme karamel, do ktorého orechy opatrne primiešame. Preložíme na papier na pečenie a necháme vychladnúť a stuhnúť, pričom nám vznikne orieškový krokant. Ten rozdrvíme napríklad valčekom a posypeme ním polovicu šúľancov, ktoré prelejeme roztopeným maslom. Druhú polovicu posypeme mletým makom, práškovým cukrom a taktiež prelejeme roztopeným maslom.
Zajtra si pripravíme cviklové pirohy s bryndzovou plnkou.

Autor: Barbora Jurenová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame