Na Slovensku vyrastá generácia šikovných budúcich kuchárov. Barbora Jurenová vás o tom presvedčí v našom Kulináriu. Tento týždeň totiž budú variť študenti Strednej odbornej školy obchodu a služieb Jilemnického v Trenčíne, ktorí predvedú festival slovenských chutí. Pôjde o klasické recepty v modernom šate, ktoré si bez problémov pripravíte u seba doma.
Hliva s pečenými cuketovými plackami Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- cuketu
- zemiaky
- soľ
- mleté čierne korenie
- údenú sladkú papriku
- cesnak
- cibuľu
- vajce
- hladkú múku, olej alebo maslo,
- slaninu
- pažítku
- hlivu
- zeleninový vývar
- sladkú smotanu
- worcester
Postup:
Orestujeme cibuľu, pridáme hlivu a restujeme, dokiaľ huby nezmäknú. Pridáme pretlačený cesnak, sladkú údenú papriku a za stáleho miešania minútu opekáme, následne osolíme a okoreníme. Hubový základ zalejeme zeleninovým vývarom, priadíme worcester, privedieme do varu a pod pokrievkou necháme asi päť minút dusiť. Nakoniec pridáme smotanu a zjemníme maslom. Počas toho, ako sa dusí hliva, očistíme a nastrúhame cuketu a tiež zemiaky. Pridáme vajíčko, hladkú múku, mleté čierne korenie, prelisovaný cesnak a všetko premiešame. Vytvarujeme placky, ktoré dáme na piecť do rúry na vymastenom plechu.
Na záver si opečieme slaninu, pridáme cibuľu a spolu krátko dopečieme. Placky naplníme bryndzou a restovanou slaninou s cibuľou, dozdobíme pažítkou.
Zajtra bude festival slovenských chutí pokračovať, a to receptom na kurací steak s bryndzovým krupotom a špenátom.