Tento týždeň varíme v kuchyni bratislavskej turistickej sprievodkyne Dagmar Gubovej. Keďže jej rodina miluje špeciality z rýb, nikoho zrejme neprekvapí, že dnes si pripravíme kapra na čierno. Ešte kým začneme variť upozorňujem, že dnešný recept nie je pre začiatočníkov, tá príprava je náročná, takže počúvajte pozorne. Miroslav Würfl sa najprv opýtal, čo všetko si okrem kapra máme nachystať.
Kapor na čierno Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- kapra
- mrkvu
- petržlen
- zeler
- mleté čierne korenie
- maslo
- cukor
- vývar z kapra
- červené víno
- krv z kapra
- slivkový lekvár
- pumpernikel, čiže čierny ražný chlieb alebo vestfálsky strúhaný perník
Postup:
Ak chceme kapra na čierno, musíme pri zabíjaní zachytiť krv. Rybu opláchneme octom, rozdelíme na diely a osolíme. V hrnci si rozpustíme maslo s cukrom, takže dostaneme karamel, ktorý si rozhabarkujeme s nakrájanou zeleninou. Pridáme kúsky kapra a zalejeme horúcim rybím vývarom. Po dvadsiatich minútach tam prilejeme víno, pridáme ocot aj s krvou z kapra. Povaríme asi 25 minút, potom cez sitko prepasírujeme aj zeleninu, a vznikne nám omáčka. Kapra z nej vyberieme, omáčku si zahustíme perníkom spolu so slivkovým lekvárom. Pridáme kúsky kapra - a necháme zovrieť. Kapor na čierno je najchutnejší, keď ho necháme odležať do druhého dňa.
Zajtra si pripravíme niečo jednoduchšie, bude to prešporský rezeň.