Kokosovo – maková kaša z bulguru

Kokosovo – maková kaša z bulguru

V piatok sa v mnohých slovenských rodinách, tak akosi tradične - varia nemäsité jedlá. A tejto tradície sa zrejme drží aj odborníčka, ktorej aj dnes v kuchyni asistuje Janka Bleyová. Tou odborníčkou je nutričná poradkyňa, spoluautorka kuchárskych receptov pre ľudí so závažnými tráviacimi ťažkosťami, vrátane onkologických – Janka Trebulová.  Počúvajte, čo s ňou budeme variť dnes.

Kokosovo – maková kaša z bulguru Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Potrebujeme:

  • bulgur
  • kokosové mlieko
  • mak
  • med
  • vanilku
  • citrónovú kôru


Postup:

Do hrnca dáme vodu s kokosovým mliekom, medom, vanilkovým extraktom a bulgurom a privedieme k varu. Potom plameň stíšime a varíme ešte aspoň 20 minút, pokiaľ nie je bulgur uvarený. Na záver pridáme mak a citrónovú kôru. Kašu rozdelíme do 2 misiek, ozdobíme ovocím, orechmi, prípadne horkou čokoládou a podávame ešte teplé.

Mak už oddávna patrí k histórii ľudstva. Pozitívne účinky maku dokázali Minojčania odpozorovať i keď nemali mikroskopy, ani vedecké laboratóriá. V kombinácii s mliekom a medom  používali mak napríklad na utíšenie nepokojných batoliat. Nie je žiadnou novinkou, že mak je skvelým zdrojom vápnika. Lenže mak je oveľa viac, ako len vápnik. Zo 100 gramov surového maku získame takmer 20 gramov vlákniny, čo je 51 % odporúčanej dennej dávky. Veľká časť tejto vlákniny sa navyše v tele trávi postupne, vďaka čomu sa znižuje pravdepodobnosť zápchy. Vláknina z maku navyše znižuje hodnoty zlého LDL cholesterolu.  Hoci na liečbu osteoporózy sa odporúča predovšetkým vápnik, výhoda maku nespočíva iba v obsahu tohto minerálu, ale i v prítomnosti fosforu. Práve kombinácia týchto dvoch minerálov totiž podporuje tvorbu kostného tkaniva. Mak vďaka obsahu horčíka, organizmus upokojuje a skvalitňuje spánok.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame