Jedlá, ktoré nám tento týždeň ponúka nutričná poradkyňa Janka Trebulová, nie sú príliš náročné na prípravu, ale na druhej strane - ich ingrediencie obsahujú v sebe zdraviu prospešné látky. A čo to bude dnes? Odborníčky sa opýtala Janka Bleyová.
Treska s limetkovou omáčkou a batátovými plackami Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujete:
- batáty
- špaldovú múku
- žĺtok
- soľ
- filety z tresky
- šťavu z limetky
- maslo
- petržlenovú vňať
- bazalku
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
Najskôr ako si pripravíme placky:
Babtáty upečieme pri 200 stupňoch, ošúpeme ich, pridáme ostatné suroviny na placky a vymiešame na hladkú kašu. Z takto pripraveného cesta vytvarujeme placky, ktoré opekáme na oleji z oboch strán.
Tresku ochutíme soľou a korením a pripravíme ju na pare.
Omáčku pripravíme tak, že rozpustíme maslo, pridáme limetkovú šťavu a na drobno pokrájané bylinky. Dochutíme soľou, korením a dobre premiešame. Na tanier uložíme pripravené 4 placky, na ne položíme tresku a všetko prelejeme limetkovou šťavou.
Všetci veľmi dobre vieme, že pestrý jedálny lístok a vyvážená životospráva je najistejšia cesta k dobrému zdraviu. Ryby obsahujú vysoké množstvo plnohodnotných bielkovín a v tuku rozpustných vitamínov i minerálnych látok. Jedným z hlavných dôvodov, prečo by sme mali ryby konzumovať častejšie je množstvo omega-3 mastných kyselín, ktoré obsahujú. Pre naše zdravie sú nevyhnutné a dokážu nás chrániť proti vzniku krvných zrazenín. Preto, ak si chceme udržať zdravé cievy a vyhnúť sa infarktu a iným srdcovo-cievnym chorobám, treba začať konzumovať ryby. Ryby sú bohaté na vitamíny skupiny B. Významný je napríklad vitamín B12, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie nervového systému. Význam omega-3 mastných kyselín sme už spomenuli. Znižujú teda riziko trombózy, zlepšujú krvný obed, zvyšujú pružnosť ciev. Jedenie olejnatých rýb vedie k zníženiu krvného tlaku. Omega-3 mastné kyseliny zabraňujú degenerácii žltej škvrny v oku, sú bohaté na jód a ten je nevyhnutný pre správne fungovanie štítnej žľazy. Okrem toho, pravidelná konzumácia rýb pozitívne vplýva na imunitný systém a zvyšuje obranyschopnosť organizmu.