Aj dnes sa v pomyselnej kuchyni Rádia Regina, pohybujeme s mojou kolegyňou Jankou Bleyovou a samozrejme aj s odborníčkou na zdravú výživu Jankou Trebulovou.
Krémová cesnaková polievka s petržlenovým pestom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- zeler
- zemiaky
- zeleninový vývar
- mandľovú smotanu
- cibuľu
- cesnak
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
- petržlenovú vňať
Postup:
Rúru predhrejeme na 200 stupňov a dáme do nej piecť zemiak zabalený do alobalu aspoň na 45-50 minút. Na rozpálenom oleji opražíme na drobno pokrájanú cibuľu, pridáme zemiaky a zeler, zalejeme vývarom, dochutíme soľou, korením a varíme pokiaľ nie je zelenina mäkká 25-30 minút. Asi po 20 minútach pridáme upečený a rozpučený cesnak. Ak je zelenina mäkká, polievku rozmixujeme ponorným mixérom a zjemníme mandľovou smotanou. Podávame s petržlenovým pestom, teda petržlenovú vňať rozmixujeme s olivovým olejom.
Cesnak si nemôžeme pomýliť s ničím iným - má takú prenikavú vôňu. Po konzumícii cesnaku človek páchne, lebo intenzívna zmes účinných látok cesnaku sa rýchlo dostáva do krvi a čiastočne sa vylučuje dychom cez pľúca i vyparovaním cez pokožku. V prírode platí, že všetko, čo má ostrú chuť a intenzívny pach, je zdravé a plné účinných látok. Pôvodne sa používal najmä ako liečivá rastlina a v ľudovom lekárstve je obľúbený doteraz. Cesnak má vysokú koncentráciu zlúčenín obsahujúcich síru. Tiosulfináty, ktoré obsahujú alicín, sú hlavnými aktívnymi zložkami cesnaku. Obsahuje tiež: vysoké hladiny saponínov, fosforu, draslíka, síry a zinku, má vysoký obsah vitamínov A, B1, B2 a C. Pri metabolizme alicínu vznikajú rozličné účinné látky proti mnohým chorobám. Alicín ničí baktérie a huby, kvasinky, parazity a vírusy. Alicín a zlúčeniny obsahujúce síru v cesnaku inhibujú produkciu DNA, RNA a proteínov v mikróboch, znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi. Ajoén a sulfidy, ktoré vznikajú z alicínu, sú veľmi účinné proti zrážaniu krvi, predlžujú dobu zrážania a podporujú prekrvenie organizmu. Cesnak sa používa ako prírodné liečivo pri hemoroidoch, reumatických ochoreniach, astme, lieči poruchy trávenia. Má protibakteriálne účinky, napomáha vykašliavaniu pri ochorení horných dýchacích ciest. Vedeli ste o tom, že petržlenová vňať má veľmi vysoký podiel vitamínov a minerálov, ktoré nakopnú Vašu imunitu, vitalitu a zdravie. Táto zdanlivo obyčajná vňať má obrovský pomer živín, ktoré majú všetky pozitíva pre trávenie, imunitu, vylučovanie a vôbec na celý organizmus. Petržlenová vňať obsahuje napríklad až 3x viac vitamínu C ako citrón, a 2x viac ako pomaranč. Petržlenová vňať sa môže konzumovať čerstvá, alebo sušená a vďaka nej si doplníte potrebné živiny, ktoré Vám hlavne v období jesene a zimy chýbajú.