Tekvicové gnocchi

Tekvicové gnocchi

So spoluautorkou kuchárskych receptov pre ľudí so závažnými tráviacimi ťažkosťami a  zároveň pedagogičkou na Strednej zdravotníckej škole v bratislavskej Petržalke, nám bude tento týždeň najmä zdravo variť Janka Bleyová.

Tekvicové gnocchi Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujete:

  • tekvicové pyré
  • špaldovú múku
  • vajíčko soľ
  • škoricu


Postup:

Tekvicové pyré pripravíme z tekvice hokkaido alebo maslovej tekvice a to uvarením, alebo upečením a následným rozmixovaním. K pripravenému pyré  pridáme múku a korenie. Cesto rozvaľkáme a nakrájame gnocchi. Varíme ich vo vriacej vode až kým nevyplávajú na povrch. Takto pripravené gnocchi môžeme podávať na slano so sušenými paradajkami, pestom, parmezánom a s trochou olivového oleja - alebo na sladko: s tvarohom, opečenou strúhankou, džemom, s orechmi, alebo s makom. A ešte praktická rada - veľmi chutné je pred podávaním a dochutením - gnocchi opiecť mierne do chrumkava. 

 
Tekvica podporuje trávenie, udržiava mladosť, posilňuje imunitu, udržuje zdravé oči, pomáha zmenšovať tukové vankúšiky, je prospešná v tehotenstve, pre zdravé spermie, srdce, tehotenstvo. Dužina tekvice je veľmi bohatá na vodu a vlákninu, preto podporuje trávenie. Vláknina viaže a pomáha vylučovať toxíny (jedy). Tekvica je naplnená živinami, ktoré môžu posilniť váš imunitný systém. Má vysoký obsah betakaroténu, ktorý sa v tele mení na vitamín A. Vitamín A posilňuje imunitný systém a pomáha v boji proti infekciám. Naopak, ľudia s nedostatkom vitamínu A môžu mať slabší imunitný systém. Tekvica má tiež vysoký obsah vitamínu C, o ktorom sa ukázalo, že zvyšuje produkciu bielych krviniek, pomáha imunitným bunkám pracovať efektívnejšie a urýchľuje hojenie rán. tekvica tiež dobrým zdrojom vitamínu E, železa a kysliny listovej-B9, z ktorých všetky dokázali, že pomáhajú imunitnému systému. Tekvica vyplavuje z organizmu škodliviny, reguluje hospodárenie organizmu s vodou a pomáha zmenšovať tukové vankúšiky. Tekvica je priateľské jedlo, pretože jej môžete konzumovať viac ako iné zdroje sacharidov - ako je ryža a zemiaky, lebo má menšie množstvo kalórií. Tekvica obsahuje kyselinu listovú, vitamín A, zinok i bielkoviny, ktoré podporujú  potreby rastúceho dieťaťa. Tekvica a jej semená sú prospešné v tehotenstve, chránia matku aj plod. Tekvica, vďaka vysokému obsahu vlákniny znižuje jeden z bežných príznakov tehotenstva - zápchu.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame