Dnes budeme piecť a z našej kuchyne sa bude šíriť vôňa kapusty a klobásky. Kvetoslava Holešťáková a Michal Herceg sú už pripravení.
Kapustníky s klobásou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 1 kg polohrubej múky
- 6 dl mlieka
- 2 dl oleja
- 2 lyžičky soli
- 10 lyžičiek cukru
- droždie
Na plnku potrebujeme:
- 1 kg kyslej kapusty
- domácu klobásu
- cibuľu
- vegetu
Postup:
Pripravíme si vlažné mlieko. Odoberieme z neho asi pol hrnčeka na kvások. Pridáme 2 lyžičky cukru, rozdrobené droždie. Kvások necháme vykysnúť. Ostatné mlieko dáme do veľkej misy. Pridáme zvyšný cukor, soľ, potom vykysnutý kvások a primiešavame múku. Vymiesime cesto, do ktorého postupne pridávame vlažný olej a tiež poriadne vymiesime. Necháme asi hodinu vykysnúť. Medzitým v hrnci pripravíme na oleji cibuľku, premytú kyslú kapustu, pridáme vegetu a pod pokrievkou podusíme do mäkka. Keď je dostatočne mäkká, odstavíme a necháme vychladnúť. Klobásu nakrájame na kolieska. Vykysnuté cesto na doske rozvaľkáme, vykrajujeme z neho pohárom kolieska. Do každého kolieska dáme lyžičku kapusty a koliesko klobásy. Urobíme z toho malé bochníčky, ktoré v oleji vyvaľkáme a ukladáme na plech. Buchty ukladáme blízko k sebe. Čím sú tesnejšie, tým sú po upečení vyššie. V rúre pri teplote 175 stupňov Celzia ich upečieme do zlatista. Po vybratí z rúry ich prikryjeme utierkou namočenou v studenej vode.