Melasu mnohí nadnesene volajú elixírom na zdravie a krásu, pomáha keď sa lámu nechty a vlasy ale aj pri problematickej pleti. Má vysoký obsah vápnika, horčíka, draslíka, ale obsahuje aj železo, fosfor, sodík, zinok, nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny skupiny B. Aj preto dnes použijeme melasu na prípravu perníčkov. S Beátou Repíkovou a so študentkou Strednej Odbornej školy gastronómie a hotelových služieb na Farského ulici v Bratislavskej Petržalke – Dominikou Feketeovou.
Melasové perníky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
Ingrediencie na
jednu porciu cesta:
- 80g mleté vlašské orechy
- 270g pohánková múka
- 200g mleté ovsené vločky
- 2PL ľanové semienka
- 1PL perníkové korenie
- 1ČL mletá škorica
- 1ČL sóda
- 1/2ČL prášok na pečenie
- 130g vegánske maslo
- 90g melasa
- 3PL javorový sirup
- 80g kokosový cukor
Ingrediencie na zdobenie
perníčkov:
- 100g biela vegan čokoláda
Postup:
Maslo necháme zmäknúť a potom ho rozmiešame spolu s melasou, javorovým sirupom a kokosovým cukrom. Všetky ostatné ingrediencie si zmiešame v inej miske a postupne ich potom primiešavame k maslu, až kým nemáme pekné cesto. Cesto odložíme na noc do chladničky. Potom ho vytiahneme a necháme chvíľu povoliť. Potom ho rozvaľkáme a vykrajujeme. Vykrojené perníčky pečieme na 180°C 15-20 minút.