Teraz si užívame zimné obdobie - aj keď viac menej bez mrazov a snehu. V tomto čase sa teda môžeme tešiť z kvetiniek – nielen z tých ktoré už niekde vyrástli ale aj z citrónových kvetiniek - pretože si ich dnes upečieme so študentkou Strednej Odbornej školy gastronómie a hotelových služieb na Farského ulici v Bratislavskej Petržalke – s Dominikou Feketeovou. Spolu s Beátou Repíkovou sa inšpirovali lineckým cestom a už si pripravili aj formičky v tvare kvetov.
Citrónové kvetinky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Čo potrebujeme na Citrónové kvetinky
Ingrediencie na cesto:
- 200g ovsená múka
- 220g pohánková múka
- 200-250g kokosový olej
- 140g kokosový cukor
- šťava z 2-3 citrónov
- citrónová kôra z 1 citróna
- 10g tapiokový škrob
Ingrediencie na zlepenie:
višňový/ríbezľový/malinový džem
Postup:
Kokosový tuk si roztopíme vo vodnom kúpeli a zmiešame ho s ostatnými ingredienciami, kým nebude všetko spojené. Množstvo tuku a citrónovej šťavy prispôsobujeme chuti a konzistencii cesta. Ak je cesto aj tak redšie, necháme ho 30 minút postáť v chladničke. Ak sa s ním ale dá pracovať, na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a vykrajujeme kvetinky. Z polovice cesta vykrojíme kvetinky s otvorom a z druhej plné kvetinky. Vykrojené kvetinky ukladáme na plech a pečieme na 170°C 10 až 15 minút. Keď máme kvetinky upečené, necháme ich vychladnúť na plechu a potom ich zlepíme višňovým džemom. Kvetinky skladujeme v uzavretej nádobe pri izbovej teplote.
V stredu si upečieme Gaštanové sušienky s čokoládou.