Dnes ráno sme pre vás všetkých, ktorý si voľný víkendový deň neviete predstaviť bez sladkej pochúťky, pripravili trochu zvláštny, ale veľmi chutný a ľahký recept, ktorý má svoju históriu. Volá sa tak vznešene - Kardinálove rezy. Vznikli v roku 1933, na počesť kardinála Theodora Imitzera/Imicera/, pri príležitosti Dňa katolíkov. Cukrár vo Viedni dostal za úlohu vymyslieť dezert, ktorým by si uctili kardinála. No a tak spravil Kardinálové rezy, kde sa striedajú žlté a biele pásy. Sú zo žĺtkovej, piškótovej a bielkovej hmoty a vlastne reprezentujú žltú a bielu - ako farby Vatikánu. Pôvodne boli rezy plnené marhuľovým džemom, ale najčastejšie sa stretávame s kávovou plnkou a v takejto podobe sa ich naučíme piecť aj dnes. Hana Michalčíková dala Michaele Smolovej, s ktorou sme po celý týždeň pripravovali jedlá v Kulináriu, otázku, čo budeme na prípravu Kardinálových rezov potrebovať?
Kardinálove rezy Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
Najskôr na snehovú zmes - 5 vaječných bielkov, 90g kryštálového cukru, 40g kukuričného škrobu. Na piškótovú zmes budeme potrebovať: 5 žĺtkov, nastrúhanú kôru z polovice citróna, jednu kopcovitú lyžicu kryštálového cukru, jednu lyžičku vanilkového cukru, 50g hladkej múky a potom ešte z tej bielkovej hmoty si do piškótovej ukradneme za tri lyžice. No a na kávovú plnku budeme potrebovať: 100g bielej čokolády, dve polievkové lyžice instantnej kávy, 250ml šľahačky a tri pláty želatíny.
Príprava:
Najskôr si predhrejeme rúru na 160 stupňov, na plech na pečenie si dáme papier a začneme pripravovať samotný koláč. Vo väčšej mise vyšľaháme do tuha bielky a kryštálový cukor. Po vyšľahaní na sneh preosejeme kukuričný škrob, gumenou varechou ho zľahka, ale dobre zmiešame, aby ostal nadýchaný. Snehovú zmes si dáme do zdobiaceho vrecka, odoberieme tie tri lyžičky, ktoré použijeme neskôr do žĺtkovej zmesi a zdobiacim vrecúškom potom nanášame na plech pásy. Je dobré, ak špička na zdobiacom vrecúšku je okrúhla, asi jeden a pol centimetra, lebo chceme dosiahnuť hrubšie pásy. Pripravíme si ešte žĺtkovú zmes: do misy dáme žĺtky, citrónovú kôru, vanilku a cukor a všetko spolu šľaháme šľahačom do nadýchanej peny. Potom navrch preosejeme hladkú múku a zľahka, ale dobre zmiešame a primiešame tie tri polievkové lyžice zo snehu. Žĺtkovú zmes dáme rovnako do ďalšieho zdobiaceho vrecúška. Máme pripravené dve farby a teraz ich budeme striedavo nanášať na plech- pozdĺžne, aby sme dostali dlhé pásy a striedame žltý, biely a takto ich potrebujeme mať dokopy osem. Dáme ich piecť do vopred rozohriatej rúry na 160 stupňov a pečieme ich asi 20-25 minút. Po upečení necháme cesto vychladnúť a prerežeme ho na polovicu, kde jedna polovica bude mať štyri pásy a aj druhá polovica bude mať štyri. Plnku si pripravíme takým spôsobom, že najprv si nad parou roztopíme bielu čokoládu, potom do rozpustenej vmiešame instantnú kávu a rozmiešame. V miske s vodou necháme napučať želatínu / asi 5 minút/, šľahačku si vyšľaháme do tuha a pomaly potom do nej budeme vlievať vychladnutú bielu čokoládu s kávou a celú zmes dobre premiešame. Z tejto zmesi si odoberieme 3 polievkové lyžice a dáme ich do malého kastrólika jemne zahriať. K nim pridáme vyžmýkanú, napučenú želatínu a miešame, kým sa želatína úplne nerozpustí. Želatínovú zmes potom vlejeme do zvyšku šľahačky s čokoládou bielou a dôkladne ju rozmiešame. Necháme v chlade odstáť a keď vidíme, že tuhne, naplníme ňou tie dva pláty cesta, ktoré sme si pripravili. Môžeme podávať posypané práškovým cukrom ku káve.