Aj dnes budeme v našom pravidelnom Kulináriu oživovať staré zabudnuté recepty. Dnešné jedlo bolo kedysi známe najmä v chudobných rodinách. A nielen na Slovensku. Varí sa aj v susednom Rakúsku, v Maďarsku, v Nemecku, aj v Čechách. Niekde dokonca aj na sladko a podáva sa s domácim kompótom. My vám však dnes ponúkneme slaný variant tzv. Štercu, ktorý Hane Michalčíkovej prezradila Michaela Smolová.
Slaný Šterc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 10 stredne veľkých zemiakov
- 120g krupice
- dve lyžice bravčovej masti
Postup:
Zemiaky ošúpeme, pokrájame na malé kocky, prepláchneme ich vodou, aby pustili škrob a potom ich uvaríme v osolenej vode. Po dovarení vodu zlejeme bokom, nevylievame ju preč, lebo ju ešte použijeme a zemiaky popučíme. Na bravčovej masti asi 5 až 10 minút pražíme krupicu, kým nezačne rozvoniavať . Občas ju premiešame, aby sa nepripálila a keď už vidíme, že je pekne opražená, tak pridáme do nej tri naberačky odloženej vody. Premiešame ju a na slabom ohni ju varíme dovtedy, kým celá voda nevsiakne do krupice. Do uvarenej krupice potom pridáme popučené varené zemiaky , všetko spolu dobre premiešame a ak treba ešte dochutíme soľou. Podávame s kyslými uhorkami.