Prekladaný bryndzový koláč

Prekladaný bryndzový koláč

Je len málo Slovákov, ktorým nechutia jedlá z bryndze. Po domácky sa začala vyrábať ešte v 15-tom storočí, vieme o jej liečivých účinkoch a právom sme na ňu hrdí, ako na našu domácu špecialitu. Hoci treba povedať, že doma je aj v Rumunsku, Poľsku, Bulharsku, aj na Ukrajine. Jej chuť nám najviac vyhovuje v haluškách a nátierkach, ale gazdinky s ňou vedia čarovať aj v koláčoch. A ako Hane Michalčíkovej priznala autorka knihy Takmer zabudnuté recepty - Michaela Smolová - chuť bryndze v dobrom koláči je neopakovateľná. A ako sa volá jej obľúbený koláč?

Prekladaný bryndzový koláč Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Základom Prekladaného bryndzového koláča je cesto, ktoré sa prekladá a prekladaním vznikajú vrstvy. Na cesto budeme potrebovať: 500 g hladkej múky, 100 g tuku/maslo, masť, margarín/, 250 ml mlieka, 1-2 čajové lyžičky soli, trochu nastrúhaného muškátového orieška, jednu kocku čerstvého droždia, jednu lyžičku kryštálového cukru, na potretie žĺtok a trochu vody a celú rascu na posypanie.

Postup: Najskôr si rozdrobíme vo vlažnom mlieku droždie s cukrom a necháme vzísť kvások. V miske premiešame múku so soľou a muškátovým orieškom , pridáme na kúsky nakrájané maslo, alebo margarín, kvások a vymiesime z toho hladké, pružné cesto. Misku prikryjeme potravinárskou fóliou a cesto necháme vykysnúť na dvojnásobok. Keď je vykysnuté, tak ho rozvaľkáme na jemne pomúčenej doske na väčší obdĺžnik asi v hrúbke jeden centimeter. Na polovicu obdĺžnika natrieme plnku. Tú si pripravíme zmiešaním 200 g bryndze a 100 g kyslej smotany a môžeme dochutiť čiernym korením a troškou soli. Plnku natierame tak, že necháme od kraja asi jeden a pol centimetra voľné miesto, aby nám nevytiekla von a cesto preložíme na polovicu, aby sme zakryli  tú bryndzovú časť, prikryjeme ho čistou utierkou a necháme ho 15 minút podkysnúť. Potom ho podkysnutý valčekom rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika asi na hrúbku jeden- jeden a pol centimetra a prekladáme na tri časti /ako pagáčiky/ a znova necháme podkysnúť. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov , pripravíme si plech s papierom na pečenie, podkysnuté cesto preložíme na plech a malým valčekom rozvaľkáme do veľkosti plechu. Na záver koláč potrieme žĺtkom, ktorý sme si rozšľahali v troške vody a posypeme rascou. Pečieme asi pol hodinu a teplý podávame k dobrej polievke.
Už zajtra pridáme recept na jednoduché jedlo s názvom: Šterc.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame