Alsaský slaný koláč

Alsaský slaný koláč

Po dnešný recept zájdeme pomerne ďaleko. Teda, ak máme na mysli krajinu jeho pôvodu. Medzičasom samozrejme zdomácnel aj inde a tak sa napríklad s chutným slaným koláčom môžeme stretnúť aj v slovenskej kuchyni. Ale ,aby som bola presná, doma je na východe Francúzska, blízko hraníc s Nemeckom. Zachutil aj Hane Michalčíkovej, ktorú zaujal aj názov dnešnej slanej špeciality. Slovo má kuchárka Michaela Smolová.

Alsaský slaný koláč Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Alsaský osúch podľa receptu Michaely Smolovej si pripravíme z 1/2 kg hladkej múky, pridáme pol balíčka sušeného droždia, alebo pol kocky čerstvého, lyžičku soli, lyžičku cukru a 300 ml vody. Vymiesime a necháme ho vykysnúť. Môžeme ho plniť rôznymi plnkami, ale klasický alsaský osúch sa robí so smotanou, slaninou a cibuľkou. Vykysnuté cesto úplne natenko rozvaľkáme na veľkosť plechu, potrieme ho po celej dĺžke kyslou smotanou, osolíme, na povrch dáme na krúžky nakrájanú cibuľku a na ňu na kocky nakrájanú slaninku. Môžeme ešte posypať majoránom a dáme upiecť. Môžeme plniť aj inou plnkou- napríklad s paradajkovým pretlakom, strúhaným syrom a korením. Na smotanový základ môžeme použiť aj hubovú plnku- na cesnaku podusíme huby, pridáme soľ a tymian . A rovnako môžeme osúch plniť aj sladkou plnkou. Poukladáme na cesto rozpolené slivky a posypeme  ich škoricovým cukrom, alebo múčnou mrveničkou a dáme zapiecť. Cesto pečieme na vysokej teplote -250 stupňov, kým okraje nebudú zapečené do chrumkava. Vo štvrtok vám ponúkneme recept na Prekladaný bryndzový koláč.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame