Slaný závin plnený medvedím cesnakom

Slaný závin plnený medvedím cesnakom

Zo včera si pamätáme ako chutia fašiangové šišky s jahodovou penou. Dnes sladkú chuť vymeníme za slanú. A v závine, ktorý bude sfarbený do zelena, s chuťou medvedieho cesnaku, si privoláme aspoň pocitovo skorú jar. Tí, ktorí majú zásoby medvedieho cesnaku v mrazničke, ani nemusia čakať a tí, ktorí si ho radšej chcú vychutnať v čerstvej podobe, tak si počkajú a dobrý recept odložia. Aj dnes ním oživujeme staré zabudnuté recepty. Hana Michalčíková sa pýtala Michaely Smolovej, aký názov má dnešná pochúťka.

Slaný závin plnený medvedím cesnakom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Slaný závin plnený medvedím cesnakom podľa receptu Michaely Smolovej  budeme potrebovať: kysnuté cesto, ktoré si pripravíme z 200 g hladkej múky, 100 ml mlieka, 30g bravčovej masti, jedného  žĺtka, pol kocky čerstvého droždia/môžeme ho nahradiť aj sušeným/, z jednej lyžičky kryštálového cukru a trochu soli. Na náplň potrebujeme: asi 30 lístkov medvedieho cesnaku, /môžeme ho dať aj viac- chuť bude intenzívnejšia/, 80 g bryndze a  20g masla. Ďalej budeme potrebovať - jednu lyžičku kyslej smotany, jeden uvarený popučený zemiak, jedno vajíčko na potieranie a asi dve lyžice sezamových semiačok na posypanie. Najprv si pripravíme cesto: vo vlažnom mlieku si rozmiešame droždie a cukor a  necháme vykysnúť kvások. Do múky pridáme masť, žĺtok, soľ a napokon aj mlieko s droždím. Vymiesime cesto, ktoré sa nám odlepuje od okrajov misy. Na ľahko pomúčenej doske vytvarujeme bochník a necháme ho ešte podkysnúť. Medzitým si pripravíme plnku: všetky prísady okrem zemiaku dáme do vyššej nádoby a ponorným mixérom ich rozmixujeme na kašu. Potom do tejto kaše nastrúhame uvarený zemiak a dobre premiešame. Keď sa nám cesto kysnutím nadvihne, tak dlaňami ho na doske roztlačíme na obdĺžnik veľký ako plech, na povrchu potrieme obdĺžnik plnkou a zavinieme ho. Takto pripravený si ho preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ho ešte chvíľu podkysnúť. Keď nakysol, popicháme ho na povrchu špáradlom, aby mohla unikať para a neroztrhol sa, potrieme ho rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a pečieme na 180 stupňoch asi pol hodinu. Zajtra si povieme recept na Alsaský posúch.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame