Sedliacke šišky s jahodovou penou

Sedliacke šišky s jahodovou penou

K väčšine vecí, ktoré sa stanú našou celoživotnou záľubou, neraz aj povolaním, nás nasmeruje náhoda. Tak to bolo aj v prípade Michaely Smolovej, ktorá začínala síce v marketingu, ale postupne, po listovaní starých zošitov, s babičkinými úhľadne napísanými receptami, podľahla ich čaru a začala skúšať. Spokojnosť v rodine aj medzi známymi ju priviedla k tomu, že tieto recepty, ktoré presahovali storočie, zvečnila v knihe Takmer zabudnuté recepty. Čerpá z nich dodnes a tento týždeň niektoré ponúkne aj vám. No a keďže máme Fašiangy, začali sme pochúťkou v našich končinách neprekonanou. Hane Michalčíkovej ponúkla Michaela Smolová hneď aj jej názov.

Sedliacke šišky s jahodovou penou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Sedliacke šišky s jahodovou penou podľa receptu Michaely Smolovej budeme potrebovať: 180 ml mlieka, jednu kocku čerstvého droždia, pol kilogramu hladkej múky, dve celé vajcia, navyše ešte dva žĺtky, 40 g kryštálového cukru, jednu lyžičku vanilkového cukru, kôru z jedného citróna, 70 g zmäknutého masla, lyžicu rumu, pol litra oleja na vysmážanie. Na penu zužitkujeme dva bielky, ktoré nám zostali z cesta a budeme potom ďalej potrebovať 5 lyžíc kryštálového cukru, 4-5 lyžíc jahodového lekváru a 100 ml vody. Všetky ingrediencie musia byť izbovej teploty. Začneme tým, že z mlieka odoberieme asi polovicu, zohrejeme ho, aby bolo vlažné a rozmiešame v ňom trochu cukru. Potom pridáme 80 g múky a rozmiešame to na kašičku. Tú necháme prikrytú utierkou, kým sa spraví kvások. Potom ďalej žĺtky, vajcia, vanilku, citrónovú kôru a kryštálový cukor vyšľaháme do bielej nadýchanej peny. Pridáme mlieko, rum a zvyšnú múku, kvások a na kúsky nakrájané mäkké maslo a vypracujeme cesto. Cesto sa bude trošku lepiť, ale tak to má byť, aby nebolo hutné. Necháme ho vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem a keď vykysne, tak ho vyvaľkáme na hrúbku jedného centimetra a formičkou vykrajujem okrúhle tvary. Necháme ich ešte prikryté podkysnúť a potom dnom pohára v nich spravíme priehlbinku. Zohrejeme si v panvici olej na max. 150-160 stupňov a opekáme z každej strany tak minútu- dve  a keď ich dopečieme , vyberieme, necháme odkvapkať na papierovom obrúsku a pripravíme si jahodovú penu. Do malej nádoby si pridáme vodu a kryštálový cukor. Bez toho, aby sme miešali necháme variť, 5-7 minút, až kým nezačne zmes bublinkovať a nezhustne ako do sirupu . Medzitým začneme šľahať dva zvyšné bielky spolu s jahodovým lekvárom. Potom pomaličky vlievame cukrový rozvar do bielkovej hmoty za stáleho miešania mixérom a vznikne nám bledoružová bielková pena, ktorú si dávame na šišky. Už zajtra pridáme recept na Slaný závin plnený medvedím cesnakom.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame