Typickým slovenským vianočným zvykom je mať na stole niekoľko druhov koláčov. Niektoré gazdiné pečú už mesiac pred Vianocami, aby bolo na stole trebárs aj dvanásť druhov sladkostí. Niekde je dosť detí a tých čo ľúbia sladké a po dobrých koláčoch sa len tak zapráši, inde začínajú plniť len úlohu dekorácie na stole a čakajú na svoj smutný koniec v koši.
Ako využiť aj vianočné pečivo na prípravu iného jedla, ktoré bude zasa chutiť? Tento týždeň oslovila v Kulináriu Tatiana Šušková Luciu Grigovú z blogu Do poslednej omrvinky.
Medovníkový crumble Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Medovníčkový crumble
Množstvo: pre 4 osoby
Čas prípravy: 15 minút + zapekanie cca 30 minút
Potrebujeme:
Na posýpku:
● 75 g medovníčkov
● 25 g vlašských orechov (môžete nahradiť medovníčkami)
● 1/2 čajovej lyžičky perníkového korenia
● 30 g masla
● 2 čajové lyžičky trstinového cukru (môžete aj vynechať, najmä ak do ovocnej vrstvy použijete sladkú odrodu jabĺk)
Na ovocnú vrstvu:
● 2 stredne veľké jablká – cca 400 g
● 50 g mrazených čučoriedok
● malá hrsť sušených brusníc
● 1/2 polievkovej lyžice kukuričného škrobu (Gustin) ***
● štipka mletého klinčeka
● 1 polievková lyžica trstinového cukru cukru
● zrniečka z jedného vanilkového struku (ak ho nemáte k dispozícii, miesto trstinového cukru použite ● vanilínový cukor alebo vanilku jednoducho vynechajte)
Na ozdobenie a pre dokonalý chuťový zážitok:
● trocha šľahačky, zmrzliny, kyslej smotany alebo bieleho smotanového jogurtu – podľa toho, čo ponúka vaša chladnička či mraznička
POZNÁMKA: kukuričný škrob nie je nevyhnutnou súčasťou receptúry, ja ho však trocha pridám vždy, lebo vďaka nemu šťava vytekajúca z ovocia nadobudne krémovejšiu konzistenciu, zahustí sa a podstatne zlepší celkový výsledok.
Postup:
1. Rúru začnite predohrievať na 180 stupňov. Malú ohňovzdornú misu alebo pekáčik vymažte maslom.
2. PRIPRAVTE SI POSÝPKU: Medovníčky a orechy rozdrvte v mixéri úplne na jemno a zamiešajte do nich perníkové korenie. Pridajte maslo a rukami spracujte ako drobenku na koláč.
3. NACHYSTAJTE OVOCIE: Jablká ošúpte a zbavte jadrincov a nakrájajte na mesiačiky. Vo väčšej mise ich zmiešajte so škrobom, cukrom a korením. Vmiešajte čučoriedky a brusnice a ovocie vysypte do pekáčika
4. DOKONČITE A UPEČTE: Na ovocie v pekáčiku navrstvite medovníčkovú drobenku. Vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 30 minút. Priebežne kontrolujte farbu povrchu dorbenky, ak by sa vám zdalo, že mu hrozí pripečenie zvrchu, prikryte crumble alobalom.
5. PODÁVAJTE teplé, s kopčekom čerstvej šľahačky. Ak sa však po sviatkoch bojíte zbytočných kalórií, siahnite radšej po bielom smotanovom jogurte.