Lucia Grigová varí v kuchyni, kde sa usiluje spotrebovať všetky suroviny do poslednej omrvinky a tak úplne minimalizovať množstvo vyhodeného jedla. K prebytkom, ktoré sa dajú v kuchyni ďalej skvelo využiť patria zemiaky a zemiaková kaša. Môžeme z nich pripraviť tradičné jedlá, ako lokše, šúľance, ale aj vlastné skvelé kuchárske experimenty. Dajú sa totiž využiť v sladkých aj slaných jedlách, a to aj v takých, v ktorých by ste zemiaky nikdy nehľadali – napríklad v koláčoch, nátierkach, či príprave omelety. Tatiana Šušková a Lucia Grigová dnes z knihy – NevyhadzuJEM, z kuchyne, v ktorej sa jedlo nevyhadzuje, vybrali recept na chutnú silvestrovskú pochúťku.
Slané koláčiky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Slané koláčiky s rokfortom
Množstvo: cca 20-30 kúskov
Čas prípravy: 15 minút (+ minimálne pol hodina na odležanie cesta), 40 minút pečenie
Potrebujeme:
● 275 g varených zemiakov
● 125 g rokfortu
● 125 g masla
● 1 vajce
● 300 g hladkej špaldovej múky
● 1 balíček prášku do pečiva
● 1 ČL soli
Na dokončenie:
● rozšľahané vajce
● ľubovoľný strúhaný syr (rokfort, parmezán, eidam a pod.)
● mak, sezam alebo rasca
Postup:
1. Maslo nechajte trocha zmäknúť. Zemiaky a rokfort nastrúhajte na jemno, pridajte maslo a rozšľahané vajce. V kuchynskom robote miešajte cca minútu, kým sa suroviny spoja. Potom pridajte múku s rozmiešaným práškom do pečiva a opäť miešajte cca minútu, kým nevznikne kompaktné cesto. Cesto zabaľte do fólie alebo povoskovaného obrúska a nechajte odpočinúť v chladničke minimálne pol hodinu, alebo aj viac.
2. Odležané cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku cca 1 cm. Radielkom ho nakrájajte na štvorce alebo z neho vykrajujte kolieska a iné tvary. Položte ich na plech (nie je treba ho vymastiť ani vyložiť papierom na pečenie), potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte makom, sezamom alebo na jemno nastrúhaným syrom.
3. Pečte v rúre rozohriatej na 180 stupňov cca 15 - 20 minút do zlatista.