Slaný zeleninový koláč

Slaný zeleninový koláč

V posledných mesiacoch sme sa v mnohých domácnostiach učili ako separovať kuchynský odpad. Ale aj pri tomto druhu odpadu je najlepší ten, ktorý vôbec nevznikne. A tak ako treba rozmýšľať už pri nakupovaní, čo v kuchyni skutočne potrebujeme, aby sme to potom nemuseli vyhodiť, tak sa dá aj premýšľať nad tým, že ak nám už niečo z jedla zostane, ako to využiť ďalej. Lucia Grigová varí v kuchyni, v ktorej sa jedlo nevyhadzuje. V blogu Do poslednej omrvinky nevyzýva k vareniu zo zvyškov, ale ponúka nápady a inšpirácie vtedy, ak sa nejaká surovina pri varení nespotrebuje všetka. A do slaného zeleninového koláča, ktorý pripravia s Tatianou Šuškovou sa takýchto „prebytočných“ kuchynských ingrediencií dá využiť naozaj veľa.

Slaný zeleninový koláč Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slaný zeleninový koláč
Množstvo: pre 4 osoby (plech s rozmermi 25x35 cm)
Čas prípravy: 30 minút, 30 minút pečenie

Suroviny:

● 1 veľká cibuľa, nakrájaná na drobno
● 100 ml rastlinného oleja
● 500 g šampiňónov
● 1 ČL drvenej rasce
● 400 g nastrúhanej zeleniny (cuketa, mrkva, tekvica), nastrúhanej na hrubo
● 250 g pšeničnej krupice alebo hrubej múky
● 50 g strúhanky
● 5 strúčikov cesnaku, prelisovaných
● hrsť čerstvých alebo mrazených byliniek (pažítka, petržlen, bazalka, tymián...)
● 100 g tvrdého syra, nastrúhaného na jemno
● 3 veľké alebo 4 menšie vajcia
● 1 balíček prášku do pečiva
● 1-2 ČL soli (podľa chuti)
● mleté čierne korenie

Postup:


1. Cibuľu opražte na oleji, potom pridajte šampiňóny a uduste ich. Nakoniec ochuťte drvenou rascou a osoľte.
2. Vo veľkej mise zmiešajte udusené šampiňóny s ostatnými surovinami a spracujte cesto.
3. Rozotrite ho na plech vymastený olejom.
4. Koláč pečte v rúre rozohriatej na 200 stupňov cca 30 minút.
5. Podávajte mierne vychladnutý. Skvele chutí s acidofilným mliekom.

Tip:
• do koláča môžete použiť aj zeleninu z vývaru alebo varen či dusenú zaleninu; popučte ju vidličkou a podľa potreby doplňte nastrúhanou čerstvou zeleninou, aby ste získali potrebných 400 g zeleniny
• šampiňóny sa dajú nahradiť aj údeninami – bude vám stačiť 200 g šunky, klobásy alebo údeného mäsa pokrájaného na malé kocky; orestujte ich na cibuli a ďalej postupujte podľa receptu
• ak máte trochu mäsovej šťavy alebo mäsového výpeku, môžete ním nahradiť časť oleja – koláču dodá skvelú príchuť

Autor: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame