Banánová žemľovka

Banánová žemľovka

Čo vám doma zostalo na stole po vianočných sviatkoch? Veľa jedla, ktoré sa zdá už staršie, sa dá vynikajúco využiť na prípravu ďalšieho. Nápady nám tento týždeň v Kulináriu ponúka autorka blogu Do poslednej omrvinky Lucia Grigová. Ten dnešný je z kuchárskej knihy NevyhadzuJEM a využíva pečivo, ktoré v našich kuchyniach patrí k jednej z najvyhadzovanejších potravín. A dnes nám spolu s Tatianou Šuškovou uvaria „nasladko“.

Banánová žemľovka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Banánová žemľovka s karamelovou omáčkou

Množstvo: pre 4 osoby, forma s rozmermi 20 x 20 cm
Čas prípravy: 10 minút + 20 minút nasiaknutie pečiva + 20-25 minút pečenie

SUROVINY:

Na základ z pečiva:
● 250 g vianočky alebo 6 rožkov
● 250 g ošúpaných banánov (cca 3 banány - do banánovo-mliečnej zmesi)
● 300 ml mlieka
● 1 vajce
● 1 balíček vanilínového cukru
● ½ ČL mletej škorice
● 80 g ošúpaných banánov (cca 1 banán, nakrájaný na kocky)

Na vrchnú vrstvu:
● 100 g vianočky alebo 2 rožky
● 100 ml mlieka
● 1 ČL trstinového cukru
● 80 g ošúpaných banánov (cca 1 banán, nakrájaný na kocky)

Na dokončenie:
● 1 ČL trstinového cukru
● 1 plátok roztopeného masla

Na karamelovú omáčku:
● 100 g kryštálového cukru
● 25 ml vody
● 45 g masla
● 100 ml 40-percentnej šľahačkovej smotany

Na ozdobenie:
● 1 banán, nakrájaný na kolieska
● vlašské orechy, nasekané
● zvyšok šľahačkovej smotany, vyšľahanej do šľahačky

Postup:

1. Pripravte základ pre žemľovku: Pečivo nakrájajte na kocky a vložte do veľkej misy alebo hrnca. 250 g banánovej dužiny rozmixujte spolu s mliekom, cukrom, vajíčkom a škoricou. Tuto zmesou zalejte nakrájanú vianočku, dôkladne premiešajte a nechajte ju cca 20 minút postáť, aby vianočka poriadne nasiakla. Občas zamiešajte.
2. Ak chcete vianočku piecť neskôr alebo ak si ju chcete predpripraviť, po dvadsiatich minútach ju odložte do chladničky. Tu vydrží pokojne do nasledujúceho dňa.
3. Ďalších 100 g banánovej dužiny nakrájajte na malé kocky a vmiešajte ich do nasiaknutej vianočky. Zmes preložte do pekáčika s rozmermi cca 20 x 20 cm, vymazaného maslom.
4. Aby bola žemľovka na vrchu chrumkavá, zvlášť pripravte vrchnú vrstvu:
V mlieku rozmiešajte cukor a zľahka v ňom ponamáčajte zvyšné kúsky pečiva. Tie rozložte na vrch žemľovky. Medzi ne poukladajte banán nakrájaný na drobné kocky. Posypte trochou trstinového cukru a pokvapkajte roztopeným maslom.
5. Vložte do rúry rozohriatej na 200 stupňov a pečte do zlatista, cca 20-25 minút.
6. Medzitým pripravte karamelovú omáčku: do kastróla odvážte kryštálový cukor, zalejte ho vodou a rozmiešajte. Začnite zvoľna zahrievať na miernom plameni. Nemiešajte, nechajte pobublávať. Cukor po niekoľkých minútach začne hnednúť; nechajte ho zhnednúť do zlatista a odstavte – cukor bude vplyvom svojej teploty ďalej hnednúť. Balónovou metlou v ňom dôkladne rozmiešajte maslo. Na záver vmiešajte polovicu šľahačkovej smotany. Za občasného miešania nechajte vychladnúť. Zvyšok smotany si odložte na neskoršie zriedenie omáčky, chladnutím totiž zhustne. Nespotrebovanú omáčku skladujte v chladničke.
7. Upečenú žemľovku nechajte mierne vychladnúť. Servírujte ju preliatu karamelovou omáčkou, ozdobenú kolieskami banánu, šľahačkou a posypanú nasekanými orechmi.

Autor: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame