Tento týždeň budeme variť v kuchyni, v ktorej sa jedlo nevyhadzuje. Autorka blogu Do poslednej omrvinky Lucia Grigová, inak pôvodným povolaním architektka, pred dvomi rokmi vydala so známym kuchárom Vojtom Artzom kuchársku s rovnakým názvom. A v novej kuchárskej knihe sa pohrala s názvom NevyhadzuJEM, ktorého posledné tri písmená napovedajú, že to čo by sme bežne v kuchyni vyhodili môžeme zjesť ako súčasť ďalšieho chutného jedla. Práve sviatky sú obdobím, keď máme plné stoly, ale aj žalúdky a veľa toho, čo nám zostane, končí v koši. Ako použiť to, čo nám zostalo na prípravu ďalšieho jedla. Tatiana Šušková s Luciou Grigovou varia v Kulináriu tento týždeň do poslednej omrvinky.
Calzone s kuracím mäsom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Calzone s kuracím mäsom
Množstvo: pre 4 osoby (8 menších alebo 4 veľké calzone)
Čas prípravy: 60 minút príprava, 15-20 minút pečenie
SUROVINY:
Na pizzové cesto:
● 500 g hladkej múky
● 10 g soli
● 3 g sušeného droždia
● 325 g vody
Na plnku:
● 1 ½ PL olivového oleja
● 2 cibule, nakrájané na polkrúžky
● 200 g vareného alebo pečeného kuracieho mäsa, nakrájaného na drobno
● 1 balíček čiernych olív (70 g), nakrájaných na kolieska
● 1 ČL soli
● 1 mozzarella, nakrájaná na malé kocky alebo nastrúhaná na hrubo
● 60 g parmezánu, nastrúhaného na jemno
Na paradajkovú omáčku:
● 2 plechovky paradajkovej pasty (2x140 g)
● 60 ml vody
● 3-4 strúčiky cesnaku
● 2 ČL oregana
● ½ ČL soli
● 2 ČL cukru
● mleté čierne korenie
Okrem toho:
● olivový olej na potretie
● 20 g parmezánu, nastrúhaného na jmeno
Postup:
Pripravte cesto – tento krok môžete spraviť pokojne aj deň vopred. Múku zmiešajte so g soľou a droždím. Pridajte vodu a vymieste hladké cesto. Nechajte kysnúť cca 45 – 60 minút alebo kým cesto nezdvojnásobí svoj objem. Potom ho použite alebo odložte prikryté fóliou do chladničky a spotrebujte nasledujúci deň.
1. V panvici rozohrejte olivový olej a na miernom plameni opražte cibuľu. Nechajte ju mierne vychladnúť a potom do nej vmiešajte kuracie mäso, olivy a soľ.
2. Zmiešajte všetky ingrediencie na prípravu paradajkovej omáčky.
3. Nachystajte si 2 plechy na pečenie a cesto rozdeľte na 8 bochníčkov. Na jeden plech sa zmestia 4 calzone – najskôr pripravte tie, zvyšné 4 bochníčky odložte zatiaľ do chladničky, aby neprekysli. Z každého vyvaľkajte kruh s priemerom cca 18 cm. Potrite ich paradajkovou omáčkou tak, aby cca 2 cm od okraja ostali voľné. Potom na jednu polovicu každého kruhu rozdeľte rovnaký diel mäsovej zmesi, olív a mozzarelly a posypte parmezánom. Prikryte druhou polovicou cesta a spojte okraje tak, aby náplň počas pečenia nevytiekla: spodný okraj cesta prehnite cez vrchný okraj, potom ho po častiach priviňte smerom k náplni a dotlačte prstami.
4. Pomocou plochej obracačky calzone preneste na plech, potrite olivovým olejom a posypte parmezánom. Pečte v rúre rozohriatej na 200 stupňov cca 15-20 minút.
5. Kým sa upečie prvý plech, dokončite zvyšné 4 calzone. Kým sa upečú prvé 4 kúsky, nechajte ich podkysnúť na plechu a potom ich upečte.