Vianočné pagáčiky

Vianočné pagáčiky

Aj v dnešný sviatočný deň sme si pre vás pripravili naše Kulinárium. Tento týždeň ho má pod taktovkou Barbora Jurenová. Spoločne so zberateľkou regionálnych receptov z Trenčianskeho kraja Gabrielou Stoklasovou pripravujú vianočné klasiky. Dnes si pre vás nachystali recept na syrové, respektíve bryndzové pagáčiky.

Vianočné pagáčiky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

  • 500 gramov hladkej múky
  • 200 gramov polohrubej múky
  • 50 gramov masla
  • 4 polievkové lyžice gréckeho jogurtu
  • 3,5 decilitra mlieka
  • 21 gramov čerstvého droždia
  • 1 žĺtok
  • Soľ
  • 400 gramov bryndze
  • 100 gramov masla
  • 1 žĺtok
  • 1 polievková lyžica jogurtu
  • soľ
  • kukuričný škrob
  • rascu
  • sezamové semiačka na ozdobenie


Postup:

Najskôr si pripravíme kvások, do mlieka dáme trochu soli a droždia. Do misky dáme múku, pridáme jogurt, rozpustené maslo, žĺtok a kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme na doske posypanej kukuričným škrobom kysnúť asi 30 minút. Medzitým si pripravíme plnku, zmiešame bryndzu a maslo. Na potretie zmiešame lyžicu jogurtu so žĺtkom. Vykysnuté cesto rozvaľkáme do tvaru štvorca, nanesieme plnku a preložíme na tretiny. Necháme 30 minút podkysnúť a celý postup zopakujeme. Formičkou vykrajujeme pagáče, ktoré posypeme rascou, prípadne sezamovými semiačkami. Potrieme žĺtkom zmiešaným s jogurtom. Pečieme asi 20 minút v rúre vyhriatej na 190 stupňov. 

Autor: Barbora Jurenová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame