Aj v dnešný sviatočný deň sme si pre vás pripravili naše Kulinárium. Tento týždeň ho má pod taktovkou Barbora Jurenová. Spoločne so zberateľkou regionálnych receptov z Trenčianskeho kraja Gabrielou Stoklasovou pripravujú vianočné klasiky. Dnes si pre vás nachystali recept na syrové, respektíve bryndzové pagáčiky.
Vianočné pagáčiky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 500 gramov hladkej múky
- 200 gramov polohrubej múky
- 50 gramov masla
- 4 polievkové lyžice gréckeho jogurtu
- 3,5 decilitra mlieka
- 21 gramov čerstvého droždia
- 1 žĺtok
- Soľ
- 400 gramov bryndze
- 100 gramov masla
- 1 žĺtok
- 1 polievková lyžica jogurtu
- soľ
- kukuričný škrob
- rascu
- sezamové semiačka na ozdobenie
Postup:
Najskôr si pripravíme kvások, do mlieka dáme trochu soli a droždia. Do misky dáme múku, pridáme jogurt, rozpustené maslo, žĺtok a kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme na doske posypanej kukuričným škrobom kysnúť asi 30 minút. Medzitým si pripravíme plnku, zmiešame bryndzu a maslo. Na potretie zmiešame lyžicu jogurtu so žĺtkom. Vykysnuté cesto rozvaľkáme do tvaru štvorca, nanesieme plnku a preložíme na tretiny. Necháme 30 minút podkysnúť a celý postup zopakujeme. Formičkou vykrajujeme pagáče, ktoré posypeme rascou, prípadne sezamovými semiačkami. Potrieme žĺtkom zmiešaným s jogurtom. Pečieme asi 20 minút v rúre vyhriatej na 190 stupňov.