V dnešnom Kulináriu nás čaká recept, ktorý do každej domácnosti zaručene prinesie vianočnú atmosféru. Niektorí ho možno poznáte aj pod starším názvom calta. Vianočku asi netreba zvlášť predstavovať. Tento zapletený koláč sa zvykol na záver Štedrej večere rozkrájať, pričom kúsok z neho dostal aj dobytok, aby bol zdravý a neškodili mu zlé sily. Recept na vianočku prezradila Barbore Jurenovej šikovná gazdinka Gabriela Stoklasová. Zo svojej rodnej hornej Nitry si na Považie priniesla aj jeden zaujímavý zvyk.
Tradičná vianočka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 900 gramov polohrubej múky
- 180 gramov práškového cukru
- 180 gramov masla
- 2 lyžice oleja
- 6 žĺtkov
- soľ
- vanilkový cukor
- aníz
- citrón
- rum
- dve hrste hrozienok
- 2 hrste mandľových lupienkov
- žĺtok a maslo na potretie vianočky
- kvások (150 mililitrov vlažného mlieka, 2 lyžice cukru, 60 gramov droždia, 2 lyžice polohrubej múky)
Postup:
Z mlieka, cukru, droždia a múky si zarobíme kvások, ktorý zakryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť. Cukor zmiešame s roztopeným maslom, olejom a žĺtkami. Múku zmiešame so štipkou soli, anízom a postrúhanou citrónovou kôrou. V strede zmesi urobíme jamku, do ktorej vlejeme tekuté suroviny a kvások. Podľa chuti pridáme rum a vypracujeme cesto. Prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť. Pridáme hrozienka, opäť premiešame a necháme podkysnúť. Cesto rozdelíme na päť častí, z ktorých si urobíme pramene. Tri zapletieme do vrkoča, dve medzi seba. Vianočku spájame pomocou vaječných bielkov, prípadne špajdlí. Povrch potrieme žĺtkom zmiešaným s maslom, posypeme mandľami a dáme piecť asi 30 minúť do vyhratej rúry na 170 stupňov.
V nedeľu sa môžete tešiť ešte na posledný vianočný recept – tento raz ale slaný. Spoločne si upečieme bryndzové pagáčiky.