Tradičný štedrák

Tradičný štedrák

Už názov hovorí, že pri pečení tohto koláča sa rozhodne nešetrí. Štedrák patrí medzi stálice na mnohých štedrovečerných stoloch. Bohatá chuť viacerých plniek príjemne pasuje ku kysnutému cestu. Práve tento koláč dnes pripraví zberateľka regionálnych receptov z Trenčianskeho kraja Gabriela Stoklasová spoločne s Barborou Jurenovou.

Tradičný štedrák Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Potrebujeme:

Na cesto:

  • 600 gramov hrubej múky
  • 200 mililitrov vlažného mlieka
  • 120 gramov masla
  • 100 gramov práškového cukru
  • 3 žĺtky
  • citrónová kôra
  • soľ
  • 20 gramov masla na potretie koláča
  • tuk na vymastenie plechu
  • Na kvások
  • 100 mililitrov mlieka
  • 30 gramov droždia
  • múka
  • cukor


Na makovú plnku:

  • 200 gramov mletého maku
  • 200 mililitrov mlieka
  • 120 gramov práškového cukru
  • 10 gramov masla
  • Vanilkový cukor


Na orechovú plnku:

  • 180 gramov pomletých orechov
  • 200 mililitrov mlieka
  • 80 gramov práškového cukru


Na tvarohovú plnku:

  • 300 gramov tvarohu
  • 80 gramov masla
  • 80 gramov práškového cukru
  • 20 gramov hrozienok
  • 2 vajcia
  • vanilkový cukor
  • Postrúhanú citrónovú kôru
  • Štipku soli


Na lekvárovú plnku:

  • 200 gramov slivkového lekvára


Postup:

Zarobíme si kvások, ktorý necháme na teplom mieste vykysnúť. Zmiešame ho s mliekom, cukrom, žĺtkami, roztopeným maslom, citrónovou kôrou a štipkou soli a následne vypracujeme na cesto. Pokiaľ nám kysne, prichystáme si plnky. Na makovú dáme variť mlieko s cukrom, pridáme mak, maslo, vanilkový cukor, premiešame a necháme vychladnúť. Ten istý postup zopakujeme aj s orechovou plnkou. Na tvarohovú vymiešame tvaroh s maslom, cukrom, žĺtkami, vanilkovým cukrom, hrozienkami, postrúhanou citrónovou kôrou a nakoniec pridáme sneh z vyšľahaných bielkov a štipku soli. Vykysnuté cesto rozdelíme na päť dielov, štyri vyvaľkáme na veľkosť plechu, z piateho vypracujeme dlhé šúľky cesta. Prvý plát cesta dáme na plech, naň natrieme makovú plnku, prikryjeme druhým plátom cesta, natrieme lekvárovú plnku. Preložíme tretím plátom cesta, na ktorý dáme orechovú plnku, nasleduje štvrtý plát cesta a tvarohová plnka. Na vrch koláča rovnomerne na spôsob mriežky naukladáme dlhé valčeky, potrieme roztopeným maslom a upečieme vo vyhriatej rúre na 160 stupňov.

V zajtrajšom Kulináriu si upečieme jeden z hlavných symbolov Vianoc, ktorým je vianočka.

Autor: Barbora Jurenová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame