Tento týždeň si v našom Kulináriu pripravujeme vianočné klasiky – sladké aj slané dobroty, ktoré sú neodmysliteľne spojené s najkrajšími sviatkami v roku. Barbora Jurenová spoločne s Gabrielou Stoklasovou si dnes pre vás pripravili recept na vianočný vaječný likér.
Vaječný likér Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujete:
- 4 žĺtka
- 1 polievková lyžica práškového cukru
- 1 šľahačková smotana
- 1 zahustené mlieko
- vanilkový lusk
- celý badián
- celá škorica
- 150 mililitrov rumu
- plnotučné mlieko podľa potreby
Postup:
Nad vodnou parou asi 10 minúť šľaháme štyri žĺtka s lyžicou práškového cukru. Pridáme šľahačkovú smotanu a šľaháme ďalších päť minút. Následne prilejeme zahustené mlieko a pridáme všetky voňavé ingrediencie – vanilkový lusk, badián, škoricu a rum. Pokiaľ je likér príliš hustý, podľa potreby použijeme plnotučné mlieko. Vlejeme do sklenej fľaše a skladujeme v chladničke.
Vo vianočných prípravách budeme pokračovať aj zajtra, spoločne sa pustíme do príprav grilážok.