V týchto dňoch už v mnohých domácnostiach rozvoniavajú koláče. Pečenie medovníčkov, vanilkových rožtekov či čokoládových zákuskov patrí medzi typické predvianočné činnosti. Inak to nebude ani v našom Kulináriu. Barbora Jurenová si spoločne s kuchárkou a zberateľkou regionálnych receptov z Trenčianskeho kraja Gabrielou Stoklasovou pre vás prichystali sladké aj slané recepty. Tým prvým je pomyslená klasika v podobe vianočných oblátok.
Tradičné oblátky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 600 g hladkej múky
- 1 liter vlažného mlieka
- 120 gramov práškového cukru
- 30 gramov masla
- 1 celé vajce
- 1 žĺtok
- vanilkový cukor
- škoricový cukor
- klinčeky
Postup:
Suché ingrediencie si preosejeme, necháme odstáť pri izbovej teplote. Následne pridáme vlažné mlieko, vajce, žĺtok a rozpustené maslo, pre vôňu pridáme klinčeky. Cesto dáme aspoň na 12 hodín do chladničky. Po vybratí scedíme a po lyžiciach nanášame do formy na oblátky.
Zajtra sa pustíme do ďalšej sladkej dobroty, ktorou bude vaječný likér.