Tento týždeň nám svoje recepty ponúka Miroslav Matejkin. S úsmevom hovorí, že vyrastal pri sporáku u babky v myjavskej dedinke Brestová. Po vyučení získaval skúsenosti na rôznych miestach. Momentálne pôsobí ako šéfkuchár v hoteli Falkensteiner v Mariánskych Lázňach, ktorý patrí rakúskym majiteľom. V kuchyni pripravuje väčšinou zdravé a nutrične vyvážené jedlá, no čoraz častejšie aj mäsité pokrmy. Taký je aj dnešný recept na pečenú kačicu. Miroslavovi Würflovi prezradil, akým spôsobom sa postupne dopracujeme až ku chrumkavej gurmánskej lahôdke.
Pečená kačica so žemľovou knedľou a červenou kapustou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- jednu väčšiu kačku
- maslo
- mlieko
- biele pečivo nakrájané na kocky
- muškátový orech
- šalotku
- vajíčka
- jabĺčko
- pomaranč alebo mandarínku
- tymián
- červenú kapustu
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
Kačicu si najprv poriadne nasolíme, okoreníme a vložíme dovnútra jabĺčko, tymián, očistený pomaranč alebo mandarínku. Zvrchu ju takisto posypeme soľou aj korením, a dáme ju do rozohriatej rúry piecť na sto stupňov asi na 30 minút. Po polhodine znížime teplotu na 80 stupňov Celzia a necháme ju piecť až do druhého dňa, približne 12 hodín. K mäsu podávame žemľovú knedľu – biele pečivo si nakrájame na kocky a necháme ho vysušiť. Potom ho zalejeme mliekom, ktoré je dochutené soľou, korením a muškátovým orechom – do toho pridáme orestovanú šalotku. Do vychladnutej zmesi zašľaháme maslo so žĺtkom, pridáme aj vyšľahaný sneh z bielkov, zabalíme ju do fólie a knedľu dáme variť do horúcej vody. Po uvarení necháme vychladnúť, nakrájame a podávame s pečenou kačicou a červenou kapustou. Dobrú chuť !
Zajtra si vypražíme kuracie žalúdky obalené v domácej slaninke.