Tento týždeň u nás v Kulináriu kraľuje šéfkuchár z päťhviezdičkového hotela v Mariánskych Lázňach Miroslav Matejkin. Varí na princípoch vitálnej kuchyne, vlastne ide o lahodnú a zdravú stravu. Miroslav Würfl zistil, že veľmi často a rád pripravuje klasický kurací vývar. Preto nechýba ani v našom jedálničku.
Obľúbený kurací vývar Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- skelety z kuraťa - asi 2 kg
- štyri paradajky
- dva menšie kusy zeleru
- päť mrkiev
- tri petržleny
- tri cibule
- za hrsť šampiňónov
- olej
- tri strúčiky cesnaku
- muškátový orech
- bobkový list
- soľ
- mleté čierne korenie
- kocky ľadu
Postup:
Najprv si nasolíme kuracie skelety, a pečieme ich hodinu v rúre pri teplote 160 stupňov Celzia. Potom presunieme kosti aj s výpekom do hrnca, kam pridáme koreňovú zeleninu. Zalejeme studenou vodou, pridáme koreniny, bobkový list, muškátový orech, paradajky, šampiňóny, papriky. Do zmesi ešte vložíme pár kociek ľadu, necháme ju pomaličky zovrieť a na najmenšom stupni ju tiahnutím varíme desať až dvanásť hodín. To je tzv. profesionálny vývar, kuchári ho najčastejšie pripravujú v noci – a samotný vývar je silný a tmavý.
Zajtra sa môžeme tešiť na zeleninový tatarák.