Tento týždeň budeme variť podľa receptov Miroslava Matejkina, ktorý vyrastal u babky v myjavskej dedinke Brestová. V súčasnosti pôsobí ako šéfkuchár v luxusnom päťhviezdičkovom hoteli v Mariánskych Lázňach. Vo svojej kuchyni pripravuje zdravé, nutrične vyvážené jedlá, z ktorých sa nepriberá. Napríklad obedy sú zvyčajne ľahké a bezmäsité. Miroslavovi Würflovi prezradil, že čoraz obľúbenejšie sú rôzne hríbové špeciality, a preto v dnešnom recepte nebude chýbať ani hliva ustricová.
Prírodný rezeň z hlivy Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- hlivu ustricovú
- olej
- maslo
- citrónovú šťavu
- domácu majonézu
- pažítku
- cesnak
- pór
- mladú cibuľku
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
Hlivu si najprv očistíme, zbavíme ju korienkov, umyjeme, a poukladáme na plech, ktorý je vymastený maslom. Hríby osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou a dáme na hodinu piecť do rúry pri teplote sto stupňov Celzia. Počas pečenia sa z hlivy odparuje voda a zároveň ju aj tepelne upraví. Kto chce, môže si ešte aj opiecť na rozohriatej panvici, bude potom ešte tmavšia, a vznikne nám tak prírodný hlivový rezeň. Podávame s čerstvým chlebíkom alebo so sezónnym šalátom. K hlive môžeme pridať aj bylinkový dresing z domácej majonézy s pažítkou, cesnakom, pórom alebo mladou cibuľkou – podľa toho, čo máte radi. Dobrú chuť!
Zajtra si pripravíme obľúbený kurací vývar.