Tento týždeň sa venujeme kváskovaniu. Michal Herceg navštívil v Krušovciach pri Topoľčanoch voňavú domácnosť Dominiky Borchovej. Dnes pečieme kváskový chlieb.
Kváskový chlieb Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
Rozkvas:
- 100g kvásku lievito madre (alebo 1PL ražný kvások)
- 100gramov hladká Pšeničná múka
- 100g voda
Cesto:
- 200 hladká múka t650
- 200g špaldová hladká
- 70g Pšeničná celozrnná
- 300g voda+pivo
- 1 uvarený zemiak
- 1,5 čl soľ
- 1 čl jačmenný slad
Postup:
Suroviny na rozkvas zmiešame a necháme kysnúť pri izbovej teplote 9-12 hodín.
Ďalej zmiešame hladkú múku t650, špaldovú, pšeničnú celozrnnú a vodu s pivom. Necháme prebehnúť autolyzu 1-2hodiny. Potom pridáme správne vykvasený štartér a znovu premiešame. Prebehne fermentolýza, nechame cca 20 min. Následne prípadne zvyšné suroviny a vymiesime cesto, ktoré prenesieme do naolejovanej nádoby a nechce kysnúť kým zdvojnásobí objem. Počas kysnutia prekladáme. Potom chlebík stočíme do ošatky, ktorú sme vysypali škrobom a necháme finálne kysnúť cca 3 hodiny. Cesto musí viditeľne zväčšiť objem. Rúru vyhrejeme na 250 stupňov a pečieme buď v pekáči s pokrievkou (chlieb dávame do horúceho pekáča) alebo chlieb vyklopíme na horúci plech a na spodok rúry dáme starý plech,do ktorého vylejeme hrnček vody a urobíme záparu. Pečieme pri 250 10-15 min, potom teplotu znížime na 200 a dopekáme podľa potreby.