Ako si vyrobiť kvások

Ako si vyrobiť kvások

Dominika Borchová z Krušoviec neďaleko Topoľčian sa venuje pečeniu chleba, pečiva a koláčov. Využíva pritom kváskovanie. Dnes teda nebudeme ešte piecť konkrétnu pochúťku, ale si povieme, ako vyrobiť kvások. Prečo sa tým vôbec podľa Dominiky oplatí zaoberať?

Ako si vyrobiť kvások Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na založenie materského kvásku potrebujeme: ražnú celozrnnú múku, ražnú chlebovú múku, jablko, fixku, 2 lyžice, zaváraninový pohár, vodu.

1.deň
Do zaváraninového pohára dáme 25 g ražnej celozrnnej muky zalejeme 30 g vody pridáme 3 – 4 kúsky jablka bez jadierok a poriadne premiešame, aby sa všetko spojilo. Necháme na linke s položeným vrchnákom 12 hodín. Po 12 hodinách opäť pridáme 25 g ražnej celozrnnej múky a 30 g vody POZOR! lyžicu od kvásku očistíme druhou lyžičkou, nie prstom, aby sa zamedzilo preneseniu neželaných baktérií do kvásku. Už vidno, že rastie, prebudili sa prvé baktérie kvásku.
2 deň
Opäť prikŕmime 25 g ražnej celozrnnej muky a 30 g vody, poriadne premiešame a necháme na linke 12 hodín. Vďaka značeniu fixkou môžeme sledovať ako veľmi kvások za 12 hodín narástol od posledného kŕmenia. Pridáme do kvásku 25 g ražnej celozrnnej múky a 30 g vody, premiešame. Po 12 hodinách mu dáme opäť najesť 25 g ražnej celozrnnej múky a 30 g vody
3 deň
Fixkou si urobíme značku, v akej výške sa po dokŕmení nachádza, opäť potrebuje byť 12 hodín na linke. Po 12 hodinách si poznačíme, ako vysoko narástol, čiarky dávame nad seba, aby sme sa ľahšie orientovali v značkách, dokŕmime ho 25 g ražnej celozrnnej múky a 30 g vody. V týchto dňoch môže nastať oddych kvásku. Vyzerá to, že kvások zomrel, nebublinkuje. Dôvodom je zmena pH. Napriek tomu pokračujeme v kŕmení kvásku.

Autor: Michal Herceg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame