Objednali ste si už v reštaurácii fialovú polievku, alebo ste si ju doma uvarili? Nie nebudeme používať pri varení farbivá. Beáta Repíková a študentka Strednej Odbornej školy gastronómie a hotelových služieb na Farského ulici v Bratislavskej Petržalke – Dominika Feketeová vedia ako na to. Najskôr sa však pýtame za vás - aké zemiaky kúpime, aby bola naša krémová cesnačka fialová?
Fialová cesnačka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 2ks šalotka
- 200g očistený cesnak
- 600-800g fialové zemiaky
- 400ml rastlinné mlieko
- 200-250ml voda
- mleté biele korenie
- mleté čierne korenie
- muškátový oriešok
- sušené oregano
- soľ
Postup:
Šalotku si nakrájame na drobné kocky a pražíme v hrnci. Keď šalotka začne mäknúť, pridáme očistený cesnak nakrájaný na kocky a pražíme, až kým šalotka nebude mať jemne zlatú farbu, ale cesnak nesmieme spáliť. Potom pridáme očistený zemiak nakrájaný na kocky a rozdrvené oregano a zalejeme všetko 200 ml vody. Ak chceme, aby mala polievka viac fialovú farbu, tak niektoré zemiaky varíme aj so šupkou. Keď začnú zemiaky mäknúť, tak pridáme mlieko a varíme, až kým nebude všetko úplne uvarené. Potom všetko rozmixujeme tak, aby nám vznikla krémová polievka a dochutíme. Polievku môžeme podávať v bochníku alebo s opečeným chlebom či toastami.
Zajtra si pripravíme pohánkové taštičky.