Domáca vaľkaná štrudľa

Domáca vaľkaná štrudľa

Na Slovensku vari ani nie je kuchyňa, kde by si gazdinka nevyskúšala domácu štrúdľu. Recepty na ňu poznáme rôzne. Prvenstvo si síce drží ručne ťahaná, ale chutná býva aj v iných úpravách. V Sládkovičove nedajú dopustiť na domácu štrúdľu, ktorú pripravuje Mária Bendeová s rôznymi chutnými plnkami. V čom je práve jej štrúdľa osobitá prezradila Hane Michalčíkovej.

Domáca vaľkaná štrudľa Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

  • 350g hladkej múky špeciál
  • 125 g masla alebo margarínu
  • 12 polievkových lyžíc mlieka
  • jedno vajce
  • štipku soli


Postup:

Zo všetkých ingrediencií v mise spracujeme cesto a rozdelíme ho na štyri diely. Postupne ich vyvaľkáme na tenučko, asi tak ako rezancové cesto. Pokvapkáme ho  olejom  a vrstvíme plnku. Tú si môžeme pripraviť v rôznych kombináciách - napr. mak a višne, strúhanka a višne, alebo strúhanka a rebarbora, prípadne strúhanka s makom, prípadne jablkami a tiež je chutná plnka v kombinácii tvaroch a marhule. Sladíme cukrom a môžeme pridať aj škoricový cukor. Naplnené cesto stočíme do závinu, kraje zahneme dovnútra, aby plnka nevytekala a štrúdle potrieme olejom. Pečieme pri 180 stupňoch do ružova.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame