Na Slovensku vari ani nie je kuchyňa, kde by si gazdinka nevyskúšala domácu štrúdľu. Recepty na ňu poznáme rôzne. Prvenstvo si síce drží ručne ťahaná, ale chutná býva aj v iných úpravách. V Sládkovičove nedajú dopustiť na domácu štrúdľu, ktorú pripravuje Mária Bendeová s rôznymi chutnými plnkami. V čom je práve jej štrúdľa osobitá prezradila Hane Michalčíkovej.
Domáca vaľkaná štrudľa Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 350g hladkej múky špeciál
- 125 g masla alebo margarínu
- 12 polievkových lyžíc mlieka
- jedno vajce
- štipku soli
Postup:
Zo všetkých ingrediencií v mise spracujeme cesto a rozdelíme ho na štyri diely. Postupne ich vyvaľkáme na tenučko, asi tak ako rezancové cesto. Pokvapkáme ho olejom a vrstvíme plnku. Tú si môžeme pripraviť v rôznych kombináciách - napr. mak a višne, strúhanka a višne, alebo strúhanka a rebarbora, prípadne strúhanka s makom, prípadne jablkami a tiež je chutná plnka v kombinácii tvaroch a marhule. Sladíme cukrom a môžeme pridať aj škoricový cukor. Naplnené cesto stočíme do závinu, kraje zahneme dovnútra, aby plnka nevytekala a štrúdle potrieme olejom. Pečieme pri 180 stupňoch do ružova.