Je množstvo jedál, ktoré majú názov tajomstvo, poklad, špecialita aj prekvapenie. Akoby si ten skutočný názov nechával kuchár len sám pre seba a tých, ktorí podľahnú pokušeniu, tak trochu názvom zvádzal. Nebude to ináč ani dnes. Mária Bendeová zo Sládkovičova recept na jedlo s tajuplným názvom prezradila Hane Michalčíkovej.
Prekvapenie zo Sládkovičova Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- bravčové mäso – stehno alebo pliecko
- soľ
- korenie
- cibuľu
- olej
- dvojdecilitrovú konzervu leča
- hríby
- kyslú smotanu
Na prípravu halušiek:
- múku
- soľ
- vodu
- vajíčka
Postup:
Najskôr si udusíme si na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájané bravčové mäso, pridáme mletú červenú papriku a dusíme, urobíme vlastne z týchto ingrediencií perkelt. Osolíme, okoreníme a pridáme fľašku leča. Len trochu to celé podlejeme vodou. Dusíme do mäkka a kto má rád hríby, pridá aj nakrájané čerstvé alebo vopred namočené sušené hríby. Medzitým si urobíme halušky, najlepšie sádzané z lopárika, nepravidelné. Urobíme ich zmiesením múky, soli, vody a vajíčka. Keď je mäso udusené dáme ho na jednu polovicu taniera, na druhú polovicu dáme halušky, na halušky navrstvíme tvaroh a úplne nakoniec ozdobíme kyslou smotanou. Ak nás počúvate aj v nedeľu ráno, tak do vysielanie pridá Mária Bendeová zo Sládkovičova aj sladký recept na Domácu štrúdľu s rôznymi náplňami.