Niekedy môžeme zaváhať - je správne cuketa alebo cukina? Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra tvrdí, že je to jedno, ako ju nazveme. Je stálicou našich záhrad a vždy nám chutí. Obsahuje veľa vody, je úplne diétna, vhodná aj pre diabetikov a ľudí s ochoreniami pečene. Ak nemá veľmi hrubú šupku, nie je vhodné ju šúpať, v nej je totiž veľké množstvo vitamínov a navyše je aj veľmi chutná. Jedlo z tejto zeleniny, ktorej máme v záhradách dostatok, pripravila Mária Bendeová zo Sládkovičova. Hana Michalčíková sa jej opýtala aj na názov.
Cuketový nákyp Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- dve-tri cukiny
- soľ
- korenie
- majoránku
- cibuľu
- cesnak
- vajíčka
- olej
- červenú papriku-kápiu
- múku
- prášok do pečiva
Postup:
Cukinu s tenkou zelenou šupkou nešúpeme, ale celú ju nakrájame na drobné kocky, ak je staršia, vnútrajšok cukiny vyrežeme a cukinu ošúpeme. Dáme do misy, osolíme, okoreníme, pridáme majoránku, nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak. 6 vajíčok, jeden deciliter oleja, kápiu nakrájanú na drobné kocky, dva hrnčeky hrubej múky a jeden prášok do pečiva. Všetko spolu v mise zmiešame a dáme do vymasteného a hrubou múkou vysypaného pekáča. Pečieme pri teplote 180 stupňov do ružova. Na zajtra sme si nechali s pani Máriou Bendeovou jedlo s tajomným názvom: Kuchárovo prekvapenie.