Cuketový nákyp

Cuketový nákyp

Niekedy môžeme zaváhať - je správne cuketa alebo cukina? Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra  tvrdí, že je to jedno, ako ju nazveme. Je stálicou našich záhrad a vždy nám chutí. Obsahuje veľa vody, je úplne diétna, vhodná aj pre diabetikov a ľudí s ochoreniami pečene. Ak nemá veľmi hrubú šupku, nie je vhodné ju šúpať, v nej je totiž veľké množstvo vitamínov a navyše je aj veľmi chutná. Jedlo z tejto zeleniny, ktorej máme v záhradách dostatok,  pripravila Mária Bendeová zo Sládkovičova. Hana Michalčíková sa jej opýtala aj na názov.

Cuketový nákyp Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

  • dve-tri cukiny
  • soľ
  • korenie
  • majoránku
  • cibuľu
  • cesnak
  • vajíčka
  • olej
  • červenú papriku-kápiu
  • múku
  • prášok do pečiva


Postup:

Cukinu s tenkou zelenou šupkou nešúpeme, ale celú ju nakrájame na drobné kocky, ak je staršia, vnútrajšok cukiny vyrežeme a cukinu ošúpeme. Dáme do misy, osolíme, okoreníme, pridáme majoránku, nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak. 6 vajíčok, jeden deciliter oleja, kápiu nakrájanú na drobné kocky, dva hrnčeky hrubej múky a jeden prášok do pečiva. Všetko spolu v mise zmiešame a dáme do vymasteného a hrubou múkou vysypaného pekáča. Pečieme pri teplote 180 stupňov do ružova. Na zajtra sme si nechali s pani Máriou Bendeovou jedlo s tajomným názvom: Kuchárovo prekvapenie.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame