Je len málo druhov zeleniny, ktoré majú také všestranné využitie ako kapusta. A to ešte nehovorím o jej liečivých účinkoch na zdravie. Napríklad kvasená kapusta, ktorá nikdy nechýbala v komorách našich predkov ako zásoba jedla a zároveň cenných vitamínov na celú zimu, bola doslova pokladom. Kyslá kapusta, ktorej hovoríme aj kvasená, obsahuje baktérie kyseliny mliečnej, ktoré vznikajú pri kvasení a zbavujú telo škodlivých látok, znižujú hladinu cholesterolu, aj krvný tlak. Podporujú látkovú premenu, zlepšujú črevnú flóru, a tým zvyšujú odolnosť. No povedzte, nie je radosť variť z takejto zdravej potraviny? Pri objavení obľúbeného zimného receptu Marty Bendeovej zo Sládkovičova sa o tom presvedčila aj Hana Michalčíková.
Polievka z kyslej kapusty Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- kyslú kapustu
- soľ
- bobkový list
- niekoľko guličiek čierneho korenia
- klobásu
- zemiaky
Postup:
Postupujeme nasledovne: kyslú kapustu dáme variť a pridáme postupne bobkový list, soľ, korenie, klobásu. Všetko spolu varíme. Keď je polievka napoly uvarená, nastrúhame zemiaky na zahustenie, strúhame ich na najjemnejšom strúhadle a dobre prevaríme. Nakoniec, keď je všetko uvarené, urobíme zápražku: z trochu masti, hladkej múky a červenej mletej papriky. Všetko dôkladne premiešame, necháme chvíľu povariť a odstavíme z ohňa. Podávame s chlebom.
Zajtra sa už môžeme tešiť na Hranolkové mäso.