Takmer v každej obci, či mestečku na Slovensku sú ženy, ktoré varia a pečú nielen pre svoje rodiny, ale aj pri rôznych slávnostných príležitostiach v obci. V Sládkovičove, mestečku v okrese Galanta v Trnavskom kraji , patrí k obetavým ženám a vychýreným gazdinkám - Mária Bendeová. Svojím elánom a aktivitou dokáže mobilizovať aj ostatné ženy a tak nečudo, že napríklad pri obľúbenom Klobáskovom festivale, dokáže spolu so ženami pripraviť až 3500 šišiek, ktoré sa rozchytajú rýchlosťou blesku. K jej zásadám patrí variť jednoducho a rýchlo a niektoré recepty z bohatej zbierky ponúkne tento týždeň aj poslucháčom Rádia Regina. Hana Michalčíková sa Márie Bendovej opýtala, kedy sa naučila variť a piecť.
Česká fazuľová polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- cibuľu
- cesnak
- soľ
- hladkú múku
- sladkú červenú mletú papriku
- údenú červenú mletú papriku
- olej alebo masť
- vývar a dve konzervy zaváranej bielej fazule
Postup:
Otvoríme si obe konzervy fazúľ. Na troche oleja alebo masti si udusíme cibuľku, trochu podusíme, pridáme nakrájaný cesnak, posypeme hladkou múkou, oboma druhmi červenej mletej papriky a podlejeme vývarom. Trochu povaríme a pridáme obe konzervy bielej fazule aj s nálevom. Povaríme 2-3 minúty a nakoniec si v dlani rozdrvíme majoránku a ochutíme ňou polievku. Podávame s chlebom. Zajtra naše Kulinárium rozvonia Zimná kapustová polievka.