Pre tých, ktorí hľadajú inšpiráciu na víkendové pečenie, je tu aj dnes naše kulinárium. Barbora Jurenová upečie s členkami folklórneho súboru Rozvadžan Hriešny mrežovník. Zároveň pripravia aj jednu z jeho kľúčových ingrediencií – domáci slivkový lekvár. Recept na sladkú víkendovú bodku prezradila folkloristka Daniela Biesiková.
Hriešny mrežovník Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
Na cesto:
- 500 gramov polohrubej múky
- 150 gramov práškového cukru
- 3 polievkové lyžice kyslej smotany
- 3 žĺtky
- 250 gramov masla
- polovicu balíčka prášku do pečiva
- jedno celé maslo
Na plnku:
- 500 gramov tvarohu
- 2 žĺtky
- 2 vanilkové cukre
- kryštálový cukor podľa potreby
- slivkový lekvár alebo marhuľový džem
Na penu:
- 5 bielkov
- 150 gramov práškového cukru
- 3 hrste mletých orechov
Postup:
Zo surovín si vypracuje cesto, dve tretiny z neho rozgúľame a dáme na plech. Potrieme ho slivkovým lekvárom, na ktorý dáme tvarohovú plnku a penu z bielkov a orechov. Zvyšnú jednu tretinu cesta rozgúľame a kružidlom urobíme asi 1,5-centimetrové pásiky. Túto mriežku dáme na vrch koláča, ktorý dáme piecť do rúry na 180 stupňov Celzia.