Hriešny mrežovník

Hriešny mrežovník

Pre tých, ktorí hľadajú inšpiráciu na víkendové pečenie, je tu aj dnes naše kulinárium. Barbora Jurenová upečie s členkami folklórneho súboru Rozvadžan Hriešny mrežovník. Zároveň pripravia aj jednu z jeho kľúčových ingrediencií – domáci slivkový lekvár. Recept na sladkú víkendovú bodku prezradila folkloristka Daniela Biesiková.

Hriešny mrežovník Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

Na cesto:

  • 500 gramov polohrubej múky
  • 150 gramov práškového cukru
  • 3 polievkové lyžice kyslej smotany
  • 3 žĺtky
  • 250 gramov masla
  • polovicu balíčka prášku do pečiva
  • jedno celé maslo


Na plnku:

  • 500 gramov tvarohu
  • 2 žĺtky
  • 2 vanilkové cukre
  • kryštálový cukor podľa potreby
  • slivkový lekvár alebo marhuľový džem


Na penu:

  • 5 bielkov
  • 150 gramov práškového cukru
  • 3 hrste mletých orechov


Postup:

Zo surovín si vypracuje cesto, dve tretiny z neho rozgúľame a dáme na plech. Potrieme ho slivkovým lekvárom, na ktorý dáme tvarohovú plnku a penu z bielkov a orechov. Zvyšnú jednu tretinu cesta rozgúľame a kružidlom urobíme asi 1,5-centimetrové pásiky. Túto mriežku dáme na vrch koláča, ktorý dáme piecť do rúry na 180 stupňov Celzia.

Autor: Barbora Jurenová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame