Dve pochúťky z králika

Dve pochúťky z králika

Tento týždeň sa v našom kulináriu venujeme tradičným jedlám z trenčianskeho regiónu. Pripravuje ich Barbora Jurenová spolu s členkami folklórneho súboru Rozvadžan z Trenčianskych Stankoviec. Dnes spoločne uvaria z králika rovno dve jedlá – najskôr polievku a potom aj hlavný chod. Recept prezradila dlhoročná folklorista a šikovná kuchárka Daniela Biesiková.

Dve pochúťky z králika Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

  • celého králika
  • 3 litre vody
  • soľ
  • koreňovú zeleninu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • lyžicu oleja
  • lyžicu červenej papriky
  • dva decilitre oleja
  • dve cibule
  • šľahačkovú smotanu


Postup:

Očisteného a vypitvaného králika vložíme do asi troch litrov vody, osolíme. Keď voda začne vrieť, pridáme koreňovú zeleninu. Varíme asi 2,5 až 3 hodiny, kým mäso nezmäkne. Králika potom vyberieme. V menšom hrnci osmažíme na troche oleja tri strúčiky cesnaku, následne pridáme červenú papriku. Zalejeme asi dva decilitrami vody a vlejeme do polievky. Uvareného králika vložíme do pekáča s dvoma decilitrami oleja a osmaženou cibuľou. Podlejme trochou polievky,pridáme šľahačkovú smotanu a pečieme prikrytého pri teplote 180 stupňov Celzia približne 20 až 25 minút.
V zajtrajšom kulináriu budeme pokračovať v jedlách z trenčianskeho regiónu, tešiť sa môžete na recept na „mozečkovú“ polievku.

Autor: Barbora Jurenová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame