Tento týždeň sa v našom kulináriu venujeme tradičným jedlám z trenčianskeho regiónu. Pripravuje ich Barbora Jurenová spolu s členkami folklórneho súboru Rozvadžan z Trenčianskych Stankoviec. Dnes spoločne uvaria z králika rovno dve jedlá – najskôr polievku a potom aj hlavný chod. Recept prezradila dlhoročná folklorista a šikovná kuchárka Daniela Biesiková.
Dve pochúťky z králika Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- celého králika
- 3 litre vody
- soľ
- koreňovú zeleninu
- 3 strúčiky cesnaku
- lyžicu oleja
- lyžicu červenej papriky
- dva decilitre oleja
- dve cibule
- šľahačkovú smotanu
Postup:
Očisteného a vypitvaného králika vložíme do asi troch litrov vody, osolíme. Keď voda začne vrieť, pridáme koreňovú zeleninu. Varíme asi 2,5 až 3 hodiny, kým mäso nezmäkne. Králika potom vyberieme. V menšom hrnci osmažíme na troche oleja tri strúčiky cesnaku, následne pridáme červenú papriku. Zalejeme asi dva decilitrami vody a vlejeme do polievky. Uvareného králika vložíme do pekáča s dvoma decilitrami oleja a osmaženou cibuľou. Podlejme trochou polievky,pridáme šľahačkovú smotanu a pečieme prikrytého pri teplote 180 stupňov Celzia približne 20 až 25 minút.
V zajtrajšom kulináriu budeme pokračovať v jedlách z trenčianskeho regiónu, tešiť sa môžete na recept na „mozečkovú“ polievku.