Kapustové buchty

Kapustové buchty

Buchty plnené makom, lekvárom či tvarohom sú takou slovenskou klasikou. V niektorých domácnostiach nesmú chýbať na stole ani jeden týždeň. Vyskúšali ste však niekedy buchty, ktoré majú kapustovú náplň? V Trenčianskych Stankovciach ide o obľúbenú pochúťku. Daniela Biesiková z folklórneho súboru Rozvadžan prezradila recept Barbore Jurenovej.

Kapustové buchty Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

Na kvások:

  • 250 mililitrov mlieka
  • jedny kvasnice
  • lyžicu cukru
  • lyžicu polohrubej múky


Na cesto:

  • 500 gramov polohrubej múky
  • dva žĺtky
  • 80 gramov masti
  • 80 gramov práškového cukru
  • trošku soli
  • na kapustu
  • 500 gramov  kapusty
  • 50 gramov cukru
  • 50 gramov hrozienok
  • lyžicu oleja
  • škoricu


Postup:

Kapustu postrúhame, vložíme do hrnca s olejom, osolíme a varíme do mäkka. Keď je hotová, pridáme cukor, hrozienka, škoricu, prípadne rascu. Necháme ju vychladnúť. Medzičasom si vypracujeme cesto z kvásku, múky, dvoch žĺtkov, masti, práškového cukru a štipky soli. Keď je vykysnuté, vyvaľkáme ho na pomúčenej doske a rozkrájame na štvorce s rozmermi osem krát osem centimetrov. Tie naplníme kapustou, trochu popritláčame a dáme do rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia do zlatista. Na záver kapustové buchty ešte posypeme práškovým cukrom.

Autor: Barbora Jurenová

Živé vysielanie 0:39

Práve vysielame