Buchty plnené makom, lekvárom či tvarohom sú takou slovenskou klasikou. V niektorých domácnostiach nesmú chýbať na stole ani jeden týždeň. Vyskúšali ste však niekedy buchty, ktoré majú kapustovú náplň? V Trenčianskych Stankovciach ide o obľúbenú pochúťku. Daniela Biesiková z folklórneho súboru Rozvadžan prezradila recept Barbore Jurenovej.
Kapustové buchty Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
Na kvások:
- 250 mililitrov mlieka
- jedny kvasnice
- lyžicu cukru
- lyžicu polohrubej múky
Na cesto:
- 500 gramov polohrubej múky
- dva žĺtky
- 80 gramov masti
- 80 gramov práškového cukru
- trošku soli
- na kapustu
- 500 gramov kapusty
- 50 gramov cukru
- 50 gramov hrozienok
- lyžicu oleja
- škoricu
Postup:
Kapustu postrúhame, vložíme do hrnca s olejom, osolíme a varíme do mäkka. Keď je hotová, pridáme cukor, hrozienka, škoricu, prípadne rascu. Necháme ju vychladnúť. Medzičasom si vypracujeme cesto z kvásku, múky, dvoch žĺtkov, masti, práškového cukru a štipky soli. Keď je vykysnuté, vyvaľkáme ho na pomúčenej doske a rozkrájame na štvorce s rozmermi osem krát osem centimetrov. Tie naplníme kapustou, trochu popritláčame a dáme do rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia do zlatista. Na záver kapustové buchty ešte posypeme práškovým cukrom.