Tento týždeň si v Kulináriu listujeme v receptoch Tekova a Hontu. Aj na tomto území bola v minulosti tradičná kuchyňa jednoduchá. Mnohé recepty sa v súčasnosti z kuchýň vytratili, ale veľkej obľube sa dodnes tešia múčne jedlá. Aj keď nie rovnako u mužov a žien. Tatiane Šuškovej to potvrdili manželia Renáta a Vladimír Gýmešovci z Bátoviec.
Slivkové gule Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Slúkovie gombolce a šúľance s prézlama
Potrebujeme:
- 1500 gramov uvarených zemiakov
- 600 gramov polohrubej múky
- lyžička masla
- štipka soli
- 1 vajce
Postup:
Do uvarených a pretlačených zemiakov pridáme múku, maslo, soľ a 1 vajce. Vypracujeme cesto. Štvorce vypracovaného cesta naplníme polovičkami sliviek, vytvarujeme guľky a z časti cesta šúľance. Uvaríme v osolenej vode, obalíme v opraženej strúhanke s kryštálovým cukrom.
Sladkú chuť piatku vystriedame v nedeľu pred siedmou hodinou v Kulináriu chuťou prírody, pretože na našej poslednej návšteve Bátoviec si pripravíme jelení guláš.