Každý región nášho kraja má svoje typické jedlá – a aj keď sa v mnohom podobajú, ba sú až rovnaké – líšia sa od seba aspoň len regionálnymi názvami. Tradičné chute a vône kuchýň Tekova a Hontu približuje ľuďom útla publikácia Dobruo jedlo, ktoré vydalo občianske združenie Tekov-Hont, do ktorého patrí aj 43 obcí tohto zaujímavého územia Slovenska. Tatiana Šušková z nej spolu s Martou Chrobákovou dnes do Kulinária vybrala recept pochádzajúci zo Santovky s názvom Krvavie krumple. Najskôr sa ale s Renátou Gymešovou z Bátoviec porozprávala o pobehujúcich zásobách na dvore.
Krvavie krumple Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 500 gramov zemiakov v šupke
- krv z jednej kačice
- 1 cibuľu
- kačaciu masť
- korenie
- soľ
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a pokrájame na malé kúsky. Na kačacej masti opražíme cibuľu, pridáme krv, aby sa upražila a nakoniec pridáme pokrájané zemiaky. Zmiešame a dochutíme korením a soľou. Podávame s kyslou uhorkou. Dnes sme mali v Kulináriu slané jedlo, zajtra sa môžeme tešiť na sladké – konkrétne na slivkové gule – alebo inak slúkovie gombolce a šúľance s prézlama.