Zemiakové placky

Zemiakové placky

Krumple, švábka, gruľe, bandurky... alebo možno len tak obyčajne zemiaky. Bez zemiakov sa ani nedá dnes slovenskú kuchyňu možno predstaviť. Varené, pečené, pražené, fritované, v polievkach aj prívarkoch. A pri mnohých jedlách tvoria absolútny základ. Napríklad pri zemiakových plackách. A práve recept na ne sme vybrali z publikácie Dobruo jedlo z Tekova a Hontu. Tatiana Šušková sa však najskôr spýtala skúsených kuchárok z Bátoviec – Slávky Zacharovej, Renáty Gýmešovej a Marty Chrobákovej čo všetko sa pripravuje zo zemiakov v bátovských kuchyniach.

Zemiakové placky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:
 

  • 5 kilogramov očistených zemiakov
  • 10 vajec
  • 30 strúčikov cesnaku 
  • 6 decilitrov kyslej smotany
  • 5 polievkových lyžíc soli
  • 2 vrecká majoránky
  • 1 vrecko mletého čierneho korenia
  • 15 polievkových lyžíc hladkej múky
  • 15 polievkových lyžíc polohrubej múky
  • vegetu podľa chuti
  • olej na pečenie


Postup:

Na jemnom strúhadle postrúhame očistené zemiaky, medzi zemiaky strúhame cesnak, aby hmota nesčernela. Pridáme vajíčko, soľ, majoránku, rasce, čierne korenie a vegetu podľa chuti. Nakoniec pridáme  múku. Ak zemiaky pustili veľa vody, snažte sa ju lyžičkou skôr odstrániť ako pridávať viac múky. Všetko spolu zmiešame, ochutnáme, či je hmota dosť slaná. Na rozohriatom oleji alebo masti vytvoríme z cesta placku a z oboch strán opečieme. Ak pripravené cesto dlho stojí, vrch posypeme múkou.
A zajtra budeme tiež potrebovať zemiaky - čaká nás zaujímavý recept, či skôr recept so zaujímavým názvom krvavie krumple.

Autor: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame