Držkový perkelt

Držkový perkelt

Tohto týždňové Kulinárium pripravovala Tatiana Šušková za naozaj autentických kuchynských podmienok. Slávka Zacharová, Renáta Gýmešová a Marta Chrobáková krájali v Bátovciach pred otvorením Festivalu moruše čiernej kilogramy cibule do gulášu pre celú dedinu. Jedinečná príležitosť porozprávať sa porozprávať so skúsenými kuchárkami sa o typických jedlách regiónu. Hovorí o nich aj útla publikácia. Na pomoc si vzali útlu publikáciu Dobruo jedlo z Tekova a Hontu, z ktorej si dnes vybrali recept na držkový guláš.

Držkový perkelt Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

  • 0.5 l kvalitného červeného vína
  • 1 kilogram hovädzie držky
  • 100 gramov masti
  • 2 veľké cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 kus zelená paprika
  • 1 kus štipľavá paprika (podľa chuti)
  • soľ
  • paradajkový pretlak
  • 20 gramov hladkej múky
  • Koreniny podľa chuti: mletá červená paprika, kmín drvený, čierne korenie, majoránka


Postup:

Na jemno nakrájanú cibuľu opražíme na masti, pridáme papriku a krátko posmažíme. Dáme držky, rýchlo orestujeme, aby sa vyparila voda. Pridáme mletú papriku, čierne korenie, drvený kmín, cesnak a pretlak (samozrejme môžeme vždy použiť korenie podľa vlastnej chuti). Osolíme. Potom zalejeme troškou vody, aby sa utopil. Varíme do zmäknutia. Vodu pridávame opatrne, aby sme mali perkelt, nie polievku. Ak je šťava riedka môžeme spraviť zátrepku z hladkej múky. Podávame so zemiakmi alebo chlebom.

Autor: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame