Tento týždeň sa vyberieme za regionálnymi chuťami do juhovýchodnej časti Nitrianskeho kraja a severnej časti okresu Levice. Práve odtiaľto pochádzajú recepty, ktoré nájdete v publikácii Dobruo jedlo z Tekova a Hontu, z ktorej tie najtradičnejšie povyberala Tatiana Šušková. Dnes sa Marty Chrobákovej z Bátoviec spýtala na najobľúbenejšie jedlá.
Bátovské perky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 1,5 kilogramu zemiakov
- 750 gramov hladkej múky
- 1 celé vajíčko
- soľ
- lekvár
Postup:
Zemianky uvaríme v šupke, po vychladnutí očistíme a postrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme vajíčko , soľ a toľko hladkej múky, aby sa nm vytvorilo vláčne cesto. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3-4 milimetre a na polovičku kladieme kôpky slivkového lekváru. Druhou polovičkou cesta kôpky prekryjeme a radielkom vykrajujeme perky. Takto vytvorené perky vložíme do vriacej vody a varíme kým nevyplávajú na povrch. Hotové perky polejeme maslom a posypeme makom, ktorý sme ochutili kryštálovým cukrom alebo strúhankou opraženou na masle.
A zajtra si v Kulináriu pripravíme mäsité, ale na prípravu dosť náročné jedlo – držkový guláš.