Lasagne - mnohí z nás ich majú veľmi radi. Pripomenú nám v týchto dňoch napríklad dovolenkovú atmosféru v Taliansku, kde lasagne pripravujú z hovädzieho mäsa, paradajok, parmezánu a bazalky. Beáta Repíková nám dnes spolu s Michaelou Makovínyovou pripravia lasagne pre tých, ktorí majú potravinové intolerancie.
Zeleninové lasagne Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Lasagne:
- 5 menších cukiet
- 6 nasekaných lístkov čerstvej bazalky – na dozdobenie
Bešamel:
- 6 stredne veľkých zemiakov, ošúpaných a nakrájaných na kocky
- 1 PL cibuľového prášku
- 1 PL čerstvej citrónovej šťavy
- 2 PL arrowroot škrobu
- 1 PL vody
Omáčka:
- 4 a 1/2 šálky čerstvých nakrájaných paradajok
- 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
- 3 strúčiky pretlačeného cesnaku
- 1 ČL sušeného oregana
- 1 ČL sušeného tymianu
- 1/4 šálky čerstvej nasekanej bazalky
Príprava:
Rúru si predhrejme na 180°C. Cuketu si nakrájame na hrubšie podlhovasté pásy, odporúčam použiť mandolínu. Pásy cukety si rozložíme na dva alebo tri veľké plechy na pečenie, vyložene papierom na pečenie, pečieme v rúre 25 až 30 minút, kým nebudú takmer suché. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť, ak sa vám plátky zdajú mokré, tak na ne priložte papierové kuchynské obrúsky aby ste odstránili prebytočnú vlhkosť. Na prípravu zemiakového bešamelu si nakrájané zemiaky udusíme v pare po dobu 15 až 25 minút, kým nezmäknú. Udusené zemiaky vložíme do mixéra spolu s cibuľovým práškom, citrónovou šťavou a arrowroot škrobom. Mixujeme do hladka a v prípade potreby pridáme lyžicu vody. Odložíme bokom. Na prípravu omáčky si nakrájame paradajky a pridáme ich spolu s cibuľou, cesnakom, oreganom a tymianom do stredne veľkého hrnca a varíme na vysokej teplote 20 až 25 minút, kým nezhustnú a kým sa nezredukujú, pridáme bazalku a necháme cca 10 minút vychladnúť. Do menšej zapekacej formy začneme lasagne vrstviť, prvá vrstva sú plátky cukety, ktoré sa mierne prekrývajú. Potom pridáme jednu štvrtinu omáčky, tak aby pokryla cuketu. Potom pridáme jednu štvrtinu zemiakového bešamelu, len toľko aby pokryl paradajkovú omáčku. Vrstvy opakujeme, cuketa, omáčka, bešamel, celkovo pridajte cca 4 až 5 vrstiev. Dbajte na množstvo pridanej omáčky a bešamelu vo vrstvách, príliš veľké množstvo môže spôsobiť vodnaté lasagne. Pečieme v strednej časti rúry 45 až 50 minút, kým na vrchu lasagne nezhnednú a cuketa nezmäkne. Pred krájaním necháme aspoň 20 minút vychladnúť, aby omáčka zhustla, podávajte s nasekanou čerstvou bazalkou.
Zajtra podávame Cesnakové rizoto s hráškom.