Pečené kura je vskutku nenáročné a vďačné jedlo. Stačí len trochu soli a korenín, aby ste z neho vyčarovali dokonalú delikatesu pre celú rodinu. Väčšinou ho jeme s ryžou, so zemiakmi, s kapustou či sezónnym šalátom. Tento týždeň sme v kuchyni Silvie Gažovej z Bratislavy, ktorá Miroslavovi Würflovi prezradila ich najobľúbenejší rodinný recept z kuracieho mäsa.
Pečené kura so šampiňónovou plnkou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- jedno celé kura
- vajíčka
- štyri rožky
- mlieko
- šampiňóny
- cibuľu
- cesnak
- mleté čierne korenie
- vegetu
- majoránku
- petržlenovú vňať
- soľ
Postup:
Kura si vymasírujeme našim obľúbeným korením, uložíme ho na plech, podlejeme trochou vody a pečieme v rúre. Najskôr prikryté, na konci odkryjeme – potom sa upečie do chrumkava.
Plnka do kuraťa:
Najskôr si dáme variť vodu. Do misy si dáme: štyri rožky pokrájame na kocky, zalejeme vlažným mliekom. Šampiňóny si usmažíme na cibuľke a cesnaku približne desať minút a pridáme k rožkom. Primiešame jedno žĺtko a sneh z bielka, aj soľ, koreniny, majoránku a petržlenovú vňať. Masu spojíme a dáme do mikroténových vreciek, aby vznikli valčeky. Opatrne ich vložíme do vriacej vody, vrch vrecka musí zostať nad vodou. Varíme asi 20 minút. Po uvarení ich ešte necháme 10 minút prikryté oddychovať.
Keď vychladnú – podávame spolu s pečeným kuraťom. Dobrú chuť!